Protest bubrežnih pacijenata u Sarajevu

Društvo

Bubrežni bolesnici iz Federacije BiH koji protestuju danas u Sarajevu isključili su se s dijalize dok Vlada FBiH ne sazove hitnu tematsku sjednicu s jednom tačkom, a to je dijaliza i transplantacija u FBiH.

 

Predstavnici bubrežnih bolesnika predstavili su četiri zahtjeva i poručili su da neće otići dok ne dobiju garancije da će se problemi zbog kojih su osuđeni na smrt ne budu riješeni.

 

– Nismo znali šta da radimo više. Proteklih mjeseci smo imali prepiske sa svim relevantnim institucijama koje rade u programu transplantacije, ali nismo dobili konkretne odgovore. Odgovornost prebacuju s jedne na druge, a optuživali su i nas iz udruženja i donorske mreže da ne radimo svoj posao – rekla je potpredsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH.

 

Predsjednica istog udruženja u Kantonu Sarajevo Amela Šiljević naglasila je kako život ovih pacijenata sveden na dijalizu koja traje 20 i nešto godina umjesto da to bude prelazna faza do transplantacije.

 

– Pacijenti su osuđeni na život na dijalizi. Tražili su da se isključe zbog katastrofalne situacije jer više od 75 odsto aparata treba promijeniti. Ne idemo dok se ne ispune naši zahtjevi, a prvi je da se sazove hitna tematska sjednica Vlade FBiH – kategorična je Šiljevićeva.

 

Od Vlade FBiH traže da naredi KCUS obnovu rada na transplantaciji organa, da naredi UKC Tuzla povećanje broja transplantacija, a da s direktorom UKC Mostar sagledaju mogućnosti eksplatacije i transplantacije organa. Za provođenje ovog zahtjev Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i direktorima kliničkih centara dali su rok od 60 dana.

 

Traže od direktora kliničkih centara i drugih bolnica u kojima su imenovani transplantacijsko-eksplantacijski koordinatori da narede istim da predano i ozbiljno rade svoj posao. Ukoliko se to ne desi, upozoravaju da će tražiti smjenu federalnog ministra zdravstva, direktora kliničkih centara i svih koordinatora. Dali su im rok od 60 dana.

 

Treći zahtjev je poboljšanje uslova za hemodijalizu i zamjenu svih dotrajalih aparata u svim dijaliznim centrima u FBiH.

 

– Tražimo da Vlada FBiH izvrši pritisak na osnivače dijaliznih centara i pomogne oko zanavljanja aparata od kojih 75 odsto ne zadovoljavaju kriterije za upotrebu te povećati broj stručnog kadra u HD centrima. Tražimo od Vlade i Ministarstva zdravstva da povećaju količine lijekova se esencijalne liste (Renvela, Zemplar i uvrštavanje Mimpara na listu) – navodi se.

 

Traže i da se kod javnih nabavki ne mijenja imunosupresivne terapije transplantiranim pacijentima kod kojih se prema dotadašnjim nalazima pokazala kao odgovarajuća te da, ako je potrebno, u tu svrhu uraditi izmjene Zakona o javnim nabavkama. Poručili su kako ih ne zanimaju izgovori jer umjesto automobila koji vrijede milione mogu popraviti aparate za dijalizu. Upozorili su kako je u u jednoj godini preminulo 400, a da je u 2019. godini od 700 pacijenata koji trebaju transplantaciju, transplantirano samo sedam.

 

– Umiremo polako, ali sigurno – zaključili su bubrežni bolesnici, piše Klix.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *