Topić: Putarina u RS među najjeftinijim u Evropi

Društvo

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je da je putarina u Srpskoj jedna od najjeftinijih u Evropi, te napomenuo da se prešlo na zatvoreni sistem naplate na 106 kilometara auto-puta, kakav koristi većina evropskih zemalja.

 

On je naveo da je modifikovan cjenovnik radi prelaska sa otvorenog na zatvoreni sistem, a da su u suštini cijene ostale iste.

 

Topić je podsjetio da je prosječna cijena na dionici auto-puta Banjaluka-Gradiška bila 2,5 KM, dok sada, kada je zatvoreni sistem iznosi 3,5 KM, a ako se ranije isključi sa auto-puta, cijena je manja.

 

On je za Večernje novosti” rekao da Republika Srpska ima zatvoren sistem naplate i da se ne može porediti sa vinjetama.

 

– Vinjete imaju države koje se nalaze na tranzitnim putevima – dodao je Topić.

 

Na pitanje kada građani Republike Srpske mogu očekivati povećanje mreže auto-puteva sa sadašnjih 106 kilometara, Topić kaće da se to realno može desiti u naredne četiri godine, kada bi trebalo da bude oko 150 kilometara auto-puta, računajući dionicu Banjaluka-Prijedor.

 

– Prioritetni pravci su nam Banjaluka-Beograd i Beograd-Sarajevo. Uveliko se radi sa strane Srbije. Republika Srpska ima spremne projekte od Doboja i autoputa `9.januar` do Rače – rekao je Topić.

 

Prema njegovim riječima, naplata putarine tokom devet mjeseci ove godine iznosila je 14 miliona KM, a za cijelu prošlu godinu bila je 10 miliona KM.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *