Sindikat traži da se hitno zaustavi zapošljavanje radnika

Društvo

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić najavio je danas da će Konfederacija sindikata RS uskoro održati sjednicu sa koje će pozvati Vladu RS da pod hitno zaustavi prijem radnika u okviru budžetskog sistema.

 

“Kompletnom analizom budžetskog sistema smo uvidjeli da nema više sredstava za ovoliki broj radnika i moramo biti spremni za nove korake. Registar o broju zaposlenih će pokazati najbolje stanje, a javnost će konačno moći da vidi gdje imamo višak, prema svim parametrima koje nam nameće međunarodna zajednica i Evropska unija”, rekao je Marić.

 

On je rekao da trenutno ima 5.400 službenika u sistemu Vlade RS – organima uprave, agencijama, zavodima i sl., a koji djeluju na republičkom nivo, dok je u okviru jedinica lokalne samouprave oko 6.000 zaposlenih.

 

On je istakao i da su u Gradskoj upravi Banja Luka najveće plate u Republici Srpskoj kada je u pitanju lokalni nivo, pa se dešava da viši stručni saradnik u GU Banja Luka ima veću platu od načelnika odjeljenja u Vladi RS. U ovoj upravi trenutno ima najviše, odnosno preko 200 zaposlenih viška, a slijedi Bileća.

 

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević je istakao danas se reorganizacija Elektroprivrede RS radi zbog otvaranja slobodnog tržišta eklektrične energije. U prvoj fazi se radi restrukturiranje eletrodistributivnih preduzeća, odnosno odvajanje snabdijevanja od distribucije, što je jedan od uslova u „trećem energetskom paketu“.

 

“U tom procesu pojavio se i određen višak zaposlenih, a sidnikat aktivnoradi na stvaranju povoljnijih uslove za odlazak viškova putem stimulativnih otpremnina”, rekao je Tepavčević.

 

On tvrdi da je „Elektroprivreda“ dugo godina bila „socijalno osjetljiva“, pa su zapošljavani radnici koji „nisu bili neophodni u tom trenutku“.

 

“Pod tim podrazumijevam zapošljavanje određenog broja ljudi u svim zavisnim preduzećima iz kategorija poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, višečlanih porodica, socijalno ugroženih . Tako se u dugom nizu godina stvorio određen broj viška zaposlenih. Naša uloga je da im stvorimo uslove za što pristojnije otpremnine”, rekao je Tepavčević.

 

Upitan da li je to osnovni razlog prekomjernog broja zaposlenih u ERS, Tepavčević objašnjava da je postojalo „nekotrolisano zapošljavanje kroz dugi niz godina“, a da je jedan od razloga i što je Elektroprivreda RS bila „socijalno osjetljiva“.

 

“Sve je to rezultiralo time da imamo preko 9.500 zaposelnih. U prvoj fazi restrukturiranja, konsultantske kuće su procijenile da je višak oko 40 odsto, a mi smo procijenili da je to u elektrodistributivnim preduzećima negdje oko 15 odsto, te se radi o programu za 562 radnika, rekao je Tepavčević.

 

On je kazao da povećanja plata u ERS nije bilo preko 10 godina.

 

“Generalni direktor Luka Petrović je sam rekao da moramo u narednom periodu da nađemo način kako da se povećaju plate radnicima. On je najavio da će naš monter imati platu blizu 2.000 KM i sigurno je da će na nekim radnim mjestima morati da budu veće plate od prosjeka u RS, jer rade najzahtjevnije poslove, sa najvećim odgovornostima”, dodao je Tepavčević.

 

On tvrdi da ni u jednom dokumentu, niti na sastancima sindikata i uprave ERS, nije bilo riječi o nabavci helikoptera za ovu javnu kompaniju, a što je takođe najavljivao Petrović.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *