Održan dan AVNOJ-a u Jajcu

Društvo

– Prije 76. godina Makedonci nisu uspjeli da se probiju do Jajca, ali danas su stigli, pozdravimo ih – ovim je riječima oficijelni spiker manifestacije “Dani AVNOJ-a” u Jajcu pozdravio članove Drušrva “Josip Broz Tito” iz Kočana, koji su, kao i dvadesetak drugih delegacija iz svih krajeva bivše Jugoslavije položili vijence na spomen obilježje partizanima i vijećnicima AVNOJ-a.

 

Makedonci su stigli u Jajce i iz Skoplja, Prilepa, Ohrida i još nekoliko gradova. Stigli su i “Tovariši” iz Trsta u Italiji, a jugonostalgičari su ih pozdravili aplauzom i šeretkim dobacivanjem: “Trst je, ipak naš”. Stigli su i Makedonci, Crnogorci, Istrijani, Novosađani, Sarajlije, Beograđani, Splićani, delegacija Komunističke partije Jugosalvije…

 

Družilo se u Jajcu više 1.000 antifašista i jugonostalgičara, uz pjesmu i šalu. Igrali su kozaračko i užičko kolo, pjevali sevdalinke i slovenačke partizanske pjesme, proslavili svoj Dan Republike i prije mraka se razišli uz pozdrav: “Smrt fašizmu, živjela Jugoslavija, vidimo se dogodine!”

 

Mnogi nisu propustili priliku da posjete Muzej AVNOJ-a i slikaju se sa “drugom Titom” odnosno njegovom bistom, za uspomenu i dugo sjećanje.

 

Kao i uvijek kad se obilježavaju ovakve manifestacije, bilo je i onih koji su gledali da zarade koju marku više, pa je upotreba toaleta u blizini “zborišta” koštala 1 KM, a u nekim lokalim su zbog gužve već oko 11 sati prestali da služe kafu, koja košta 1,5 KM, ali ne i “paprene ćevape” od 10 KM. Partizani se, međutim, nisu dali zbuniti: većina njih je ponijela sendviče, sokove, pivo i flašice sa rakijom. Socijalističke navike se ne ostavljaju tek tako!

 

srpskainfo.com

Tagged

1 thought on “Održan dan AVNOJ-a u Jajcu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *