Protest ispred Kliničkog centra u Sarajevu zbog teško bolesne djevojčice

Društvo

Grupa građana okupila se danas u 15 časova ispred ulaza u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tražeći hitno rješavanje slučaja bolesne djevojčice Nadin Smajlović kojoj je zbog nedostatka lijeka prekinuta terapija.

 

Prema riječima njenih roditelja, ljekari KCUS nisu htjeli potpisati nalaz da je ne mogu liječiti kako bi mogli aplicirati za sredstva u Fondu reosiguranja FBiH za liječenje van BiH, piše Klix.

 

Nedim Ramić, predsjednik udruženja “Sarajevska raja”, rekao je da su morali reagovati jer dosad niko nije i jer je sa KCUS poručeno da niko neće da dalje liječi djevojčicu.

 

Istakao je da je zahtjev okupljenih građana da se potpišu papiri da se Nadin odmah izmjesti u Tursku i tamo nastavi liječenje, da se sankcionišu ljekari koji to nisu potpisali i koji su potpisali da ne žele liječiti dijete, kao i smjenu KCUS.

 

– Treći naš zahtjev za svu našu djecu je od Vlade FBiH da zakonom zabrani oglašavanje prikupljanja sredstava za liječenje djece, da se to prestane i da se što prije reaguje u slučajevima potrebe za izmještanjem djece, u roku od sedam dana. Smatramo da para ima i za prvu priliku te pare se mogu uzimati od para od akciza dok se ne nađe neko drugo rješenje – rekao je Ramić.

 

Okupljeni su nosili transparente “Svi smo mi Nadin”, “Smjena menadžmenta KCUS”, “Potpišite nastavak liječenja Nadin” i druge poruke uz poruku da neće odustati od svojih zahtjeva.

 

Majka djevojčice Amina podsjetila je da je za vrijeme nedavnog štrajka medicinskih radnika u krugu KCUS rečeno kako niko neće da liječi dijete ovih roditelja.

 

– Za oca će se pobrinuti Tužilaštvo, a majka, koja je radnik KCUS, protiv nje će biti proveden krivični postupak. A je li se iko pitao šta će biti s djetetom, ne samo sa mojom Nadin, već i sa ostalom djecom? Ko će nama sutra liječiti djecu, a svi plaćamo doprinose za zdravstveno. Moje dijete dva mjeseca leži na postelji. Danas bi bilo 20 dana da moje dijete nema terapiju da nisam otišla samoinicijativno u Tursku. Njoj su potrebni tuberkulostatici. Moje dijete je prihvatilo tursko ministarstvo jer je specifičan slučaj. Ovdje su rekli da niko neće da prihvati odgovornost za moje dijete – izjavila je Amina Smajlović.

 

Ona je dodala da se njeno dijete od 31. 10. liječilo na Pedijatriji.

 

– Dijete je bilo hospitalizovano, a rečeno je da smo došli dan prije isteka terapije. Zamislite da ja nisam u ovom sistemu zdravstva. Šta bi bilo? Moje dijete je došlo, opet sam se javila KCUS, lijekovi još nisu nabavljeni. Niko se nije javio da kaže šta ćemo dalje – izjavila je majka.

 

Federalni fond reosiguranja je porodici, kako je izjavila, isti dan odgovorio da ne može nabaviti pojedinačne lijekove po toj miligraži i rekli su da se pokrene proces za izmještanje djeteta.

 

– Doktorka u KCUS je rekla da me ne smije predložiti ni potpisati dok to ne uradi generalna direktorka – rekla je majka djevojčice Nadin.

 

Ljekari s KCUS pismom obrazlažu zašto se niko nije javio da liječi oboljelu djevojčice.

 

Kazala je kako je podnijela prijave Tužilaštvu KS protiv nadležnih i najavila podizanje novih zbog objavljivanja identiteta i dijagnoze njenog djeteta.

 

Majka i predsjednica udruženja “Đerđef” Šida Kalibić kazala je plačući: “Zašto to radite? Zašto ne liječite našu djecu? Zašto ako ne možete ne dozvolite da ih liječimo vani, ali ne milostinjom? Skupljamo sami novac za lijekove, za liječenje u Turskoj. Do sada smo izliječili nekoliko djece. Ovdje je nas 20 Bugojanaca koji smo došli da podržimo sve roditelje i svu djecu”.

 

Istakla je kako uspijevaju marku po marku prikupiti za svakoga i da trenutno imaju četvero djece na liječenju u Turskoj.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *