Odgođeno suđenje članovima grupe “Pravda za Davida”

Društvo

Pred Osnovinim sudom u Banjaluci odgođen je početak suđenja protiv 27 osoba od kojih većina pripada neformalnoj grupi građana Pravda za Davida. Oni se terete za remećenje javnog reda i mira i nelegalno okupljanje ispred banjalučke Policijske uprave u septembru prošle godine.

 

Novo suđenje, i novo odgađanje do daljneg jer MUP ponovo nije dostavio video materijal kao ključni dokaz da bi se ročište održalo, kaže Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida. Policija je sve identifikovane ljude sa snimka nadzornih kamera optužila da su 19.i 20.septembra prošle godine remetili javni red i mir vikom i galamom ispred policijske uprave ali i da su svi oni koristili megafon nakon 22 časa, što nije tačno, tvrdi Perduv.

 

„Postoji nesporazum između MUP-a i suda koji oni treba da riješe tako je sud ovaj put naložio policiji da policija kao i prethodna dva suđenja odnosno usmena pretresa omogući uvid braniocima i okrivljenima u video materijale koji se nalaze na cd-ovima. To su snimci gdje nema audio zapisa dakle samo video gdje oni prepoznaju neke ljude npr. za mene kažu stoji desno od žive ograde nema ništa audio i onda oni sve prepoznate ljude za koje nema audio snimaka kaže da su remetili javni red i mir“, ističe Ozren Perduv, grupa Pravda za Davida.

 

Dodatni problem je i to što neki od okrivljenih nisu u to vrijeme bili niti ispred policijske uprave niti u državi. Jedan od njih je i politički analitičar Velizar Antić koji je u tom periodu bio u van BiH ali je ipak optužen za remećenje javnog reda i mira.

 

„Postupak se vodi za taj dan 19.i 20.9. ja nisam bio u Banjaluci od 12. do 24. i očigledno postoje neki spiskovi pa su oni vjerovatno radili po tim spiskovima mehanički ili kako već ali su ogroman propust napravili“, kaže Velizar Antić, politički analitičar.

 

Advokat Dragan Tolimir kaže da se u ovom slučaju radi o mehaničkom ponavljanju zahtjeva kada se odredi grupa lica i onda se oni dovode u vezu sa svakim događajem koji je slijedio. To se, tvrdi Tolimir, upravo u ovom slučaju desilo jer je policija optužila 27 lica, bez prethodne provjere gdje su bili tog dana.

 

„Ovdje se radi o tome da se praktično želi voditi postupak protiv okrivljenih a da im se ne omogući da se oni brane i odbrana na to stalno ukazuje i iz tog razloga se i odgađaju ovi usmeni pretresi. U svim postupcima je isto pravilo i očigledno je nekorektno vođenje postupka i propusti da to nije rezultat neznanja nego očigledno namjere“, kaže Dragan Tolimir, advokat.

 

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

 

Od 26. marta prošle godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

 

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine.

 

(BN/N1)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *