Rajnhard Pribe žestoko kritikovao VSTS

Društvo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTS) kao jedinstveno tijelo za cjelokupno sudstvo i glavna institucija za vladavinu prava u zemlji od bitne je važnosti za institucije i vrijednosti koje predstavlja. Tokom godina, sam VSTS je postao problem, navodi se u izvještaju Rajnhard Pribe koji je danas predstavio Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u Bosni i Hercegovini.

 

“Ozbiljni problemi u sudskim odlukama postali su očigledni zbog nedostatka liderskih kapaciteta, te navoda o politizaciji i sukobu interesa, neefikasnosti organizacije VSTS-a, nedovoljnog dosega i transparentnosti i, zbog neuspjeha u provođenju reformi. Povjerenje javnog mijenja je posebno u ovu instituciju posebno je poljuljano navodima o korupciji predsjednika VSTS-a te navodnim manipulacijama u imenovanjuma i disciplinskim postupcima”, stoji u izvještaju eksperata koji je rezultat “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

 

S obzirom na ozbiljnost ovih navoda, navodi se, reakcija predsjednika VSTS-a kao i jednoglasna podrška koju su mu pružili ostali članovi VSTS-a su ocjenjeni kao neprikladni za instituciju od ove važnosti.

 

“Posebno se ističe činjenica da se nije poduzela nikakva značajnija istražna procedura u tom predmetu (afera Potkivanje op.a.). To je načinilo značajnu štetu reputaciji ove institucije. Kako je trenutno VSTS nezamjenjiv za bh. sudstvo, neophodne su ozbiljne reforme i radikalna promjena ponašanja ove institucije”, piše, između ostalog u izvještaju.

 

Izvještaj navodi da se ni jedna ekspertska preporuka Venecijanske komisije i drugih međunarodnih institucija nije pokazala korisnom u pokušajima reforme ove institucije.

 

Takođe se poziva na promjenu izbora članova VSTS kao i ja radikalnu izmjenu disciplinskog postupka protiv članova VSTS.

 

“Kako bi se otklonili navedeni nedostaci, potrebno je usvojiti novi zakon o VSTS koji će pratiti smijernice Venecijanske komisije. Novi zakon mora obezbijediti veću reprezentativnost pri izboru članova VSTS-a, a sam izbor se mora bazirati na proporcionalnoj zastupljenosti članova. Otklanjanje nedostataka vladavine prava u BiH i dalje je veliki izazov”.

 

Izvještaj posebno naglašava da se povjerenje u sudstvo treba obnoviti.

 

“Da bi se prevladala trenutačna disfunkcionalnost, potrebne su sistemske reforme u važnim područjima vladavine prava. Ljudska prava i osnovne slobode moraju biti zagarantovane. Potrebna su značajna poboljšanja u sistemima građanskog i krivičnog pravosuđa. Ta rješenja moraju da daju konkretne rezultate. Postupci za građansko pravosuđe su prenaporni, složeni i formalistički te iziskuju previše vremena. Sistem krivičnog pravosuđa u BiH se ne bori protiv teškog kriminala i korupcije”.

 

Postojeći Ustav BiH, kao i entitetski ustavi, trebaju temeljite reforme, navodi se.

 

“Oni ne omogućavaju zemlji dalje napredovanje ka stabilnoj demokratiji zasnovanoj na vladavini zakona, najvišim standardima ljudskih prava i jačanju ekonomskog razvoja”.

 

Evropska unija pozdravlja ekspertski Izvještaj. Nalazi eksperata ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, stoji u reakciji Delegacije EU u BiH. Poručuju da su spremni da osiguraju neophodne dalje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta.

 

(N1)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *