Tegeltija prokomentarisao Pribeov izvještaj

Društvo

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, komentarisao je izvještaj njemačkog pravnog eksperta Rajnharda Pribea, rekavši da ono što se u njemu navodi nije nešto neočekivano i nešto što se dosad nije moglo čuti.

 

Tegeltija je rekao da još uvijek nije u cjelosti pročitao izvještaj, pa bi zato, kako kaže, bilo neozbiljno da ga komentariše.

 

Međutim, Tegeltija je ipak prokomentarisao izvještaj na osnovu onoga što je uspio da pročita.

 

“Nisam iznenađen ovakvim izvještajem. Naprotiv, iako generalno vrlo kritičan prema vladavini prava u BiH, pa i prema pravosuđu, rekao bih da ‘s obzirom na svu političko-paraobavještajno-medijsku kampanju koja je vođena u proteklo vrijeme, on i nije toliko loš po pravosuđe, koliko je to mogao biti s obzirom na sav trud i resurse uložene da se pravosuđe prikaže u maksimalno lošem svjetlu”, rekao je Tegeltija.

 

Kako kaže, vidiljivo je da su Pribe i njegov tim imali želju da budu maksimalno objektivni, ali da nisu mogli u cjelosti zanemariti “isforsirani, politički, kanalisani medijski pritisak.”

 

“To na neki način mogu da razumijem, ali zbog toga u izvještaju postoje ocjene sa kojima se slažem i sa kojima se ne slažem, ali o tom ću nešto više moći reći u narednom vremenu kada ćemo ovaj izvještaj, kao i sve prethodne izvještaje naših međunarodnih partnera, staviti na sjednicu VSTS i o njemu diskutovati. U svakom slučaju. izvještaj je prepoznao neke slabosti sistema na koje smo većinom i mi sami već ukazivali i kao takve prepoznali u našim analizama i projektovanim reformama, shodno našem programu rada i akcionom planu implementacije per review preporuka, s čim namjeravamo da nastavimo i u narednom periodu”, zaključio je Tegeltija.

 

Agencije

Tagged

1 thought on “Tegeltija prokomentarisao Pribeov izvještaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *