Sindikat novinara i grafičara traži veće plate

Društvo

Niska primanja, mobing, loši uslovi rada, nepoštovanje prava zagarantovanih Zakonom o radu – samo su neki od problema sa kojima se susreću radnici novinarske i grafičke djelatnosti. Zbog toga, traže povećanje plata i potpisivanje granskih ugovora kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu.

 

Prosječna plata u oblasti medija iznosi 600 KM, dok je u oblasti grafičke i izdavačke djelatnosti oko 720KM. Uzimajući u obzir tu činjenicu, mjesečna primanja ovih radnika, nisu dovoljna ni da se pokrije pola potrošačke korpe. Zbog toga, Sindikat medija i grafičara RS traži da se plate povećaju.

 

„Ako znamo činjenicu da je prosječna sindikalna potrošačka korpa za oktobar 1.912 maraka za četvoročlanu porodicu i da radnik sa visokom stručnom spremom u oblasti medija ima lični dohodak oko 800 maraka, onda možemo shvatiti kolike su plate u našoj oblasti i branši. Moram napomenuti, da je prosječna neto plata za oktobar za uslužne djelatnosti iznosila 926KM prema Zavodu za statistiku RS, što znači da smo mi daleko ispod svih tih prosjeka“- ističe predsjednik Sindikata medija i grafičara Nikola Šobat .

 

Osim nezadovoljstva zbog niskih primanja, zaposleni u novinarskoj i grafičkoj zajednici često se susreću i sa lošim uslovima rada, neisplaćivanjem regresa, prevoza, toplih obroka, međutim tu su i drugi problemi. Novinari su veoma često i žrtve mobinga, a problem stvara i njihova neudruženost, te kao takvi, teško se mogu izboriti za poboljšanje položaja u društvu. Iz sindikata ističu da je posebno ugrožen položaj novinara u lokalnim medijima koji su gotovo prepušteni sami sebi.

 

„Masa njih radi bez ikakvog ugovora, ikakvih doprinosa i tim ljudima vijek prolazi. Oni nemaju nikakve doprinose, nemaju zdravstveno osiguranje, oni neće moći otići u penziju po osnovu rada, već će ići po osnovu starosti ako je dočekaju. Vrlo često su ucijenjeni i oni su sami. Trebamo se svi posvetimo svojoj branši da se aktivno uključimo“, navodi potpredsjednik Sindikata medija i grafičara Andrijana Pisarević.

 

Nakon sjednice Republičkog odbora, Sindikat medija i grafičara RS upitio je poziv Uniji udruženja poslodavaca grafičke i novinske djelatnosti, kinematografije, proizvodnje celuloze, papira i proizvoda od papira RS da se što prije potpišu granski ugovori kako bi se bolje definisala prava koja su zagarantovana Zakonom o radu.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *