Pripreme za premještanje migranata iz kampa Vučjak

Društvo

Premještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću trebalo bi početi u ponedjeljak, ako je suditi prema dogovoru državnog vrha i kantonalnih vlasti. Ako sve zaista počne i završi se u najboljem redu, Crveni krst i policiju čeka veliki posao.

 

Službenici Međunarodne organizacije za migracije danas su na terenu, potvrđeno je za Klix, i vrše se pripreme za premještaj migranata, a što uključuje pripremu privremenih smještaja, te adaptaciju lokacije u Blažuju.

 

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, glasnogovornik Ale Šiljdedić kazao je da će službenici policije u ponedjeljak postupiti onako kako bude odlučeno.

 

Iz policije za sada ne mogu govoriti o sutrašnjim potencijalnim aktivnostima, a niti mogu potvrditi niti negirati da je premještanje migranata ucrtano u plan za ponedjeljak.

 

U razgovoru sa predstavnikom Crvenog krsta Bihać Selamom Midžićem jasno je da ova organizacija ostaje u službi humanosti bez obzira gdje se migranti nalazili.

 

Takođe, Midžić se osvrnuo i na štrajk glađu kojeg su migranti obustavili tokom subote.

 

– Pobijedila je humanost jer smo se borili da budemo s migrantima i da osjete da nisu ostavljeni. Četvrtog dana gladovanja se desilo ono što smo i očekivali i tada smo počeli dijeliti hranu – rekao je sagovornik.

 

Iako zasad nema apsolutne naznake da će se premještanje desiti, odnosno da će proces selidbe započeti u ponedjeljak, Midžić smatra da se time ne rješava puno toga.

 

– Ja ne očekujem da će se u ponedjeljak desiti neko bitno rješenje što se tiče odlaska migranata bilo gdje. Imamo stanje u državi kakvo jeste – opstruiranje drugih gradova i kantona da prihvate migrante i da nam pomognu, a to nema veze sa humanošću i jedinstvom građana – rekao je Midžić.

 

Crveni krst neće direktno učestvovati u iseljenju migranata, ono što će raditi jeste ostati u službi humanosti, a to je podjela hrane, vode i odjeće.

 

Ako se Vučjak zaista isprazni, Crveni krst, odnosno mobilni timovi u Bihaću, nastaviće pomagati migrante gdje god ih primijete, kaže Midžić. Takođe, ako se Vučjak ukloni, Crvenom krstu predstoji premještanje kontejnera i drugih pomagala na drugu lokaciju,a to bi zbog teškog vremena moglo trajati danima.

 

– Mi da kao Crveni krst pratimo političke odluke i dešavanja onda ne bismo bili nigdje. Tu smo svakodnevno i sarađujemo zajedno sa MUP-om koji imaju jedan nezahvalan zadatak – rekao je Midžić.

 

Podsjećamo, transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak, što je zaključak razgovora ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *