Pronađene velike količine piralena kod banjalučkog Gradskog bazena

Društvo

U neposrednoj blizini Gradskog olimpijskog bazena u Banjaluci nađene su ogromne količine opasnog piralena, kojeg tu ima i do 9.000 puta više nego što je dozvoljeno, objavio je “Euro Blic” pozivajući se na izvore.

 

Na nedavnom sastanku koji je održan u „Incelu“ s predstavnicima UNDP i holandskog stručnjaka, iz Gradske uprave Banjaluka otkrili su da su uradili i treću analizu zemljišta u krugu poslovne zone “Incel”.

 

“Euro Blic” piše da je uz samu ivicu objekta bazena nađeno čak 1.800 miligrama piralena po kilogramu zemljišta, a dozvoljeno je samo 0,2 miligrama.

“Ovi rezultati su veoma zabrinjavajući, jer su na ivici jedinog olimpijskog bazena u Banjaluci nađene veoma opasne količine piralena. Taj bazen posjeti više stotina djece svaki dan”, pojasnio je izvor ovog lista uključen u cijelu aferu oko piralena.

 

Takođe se tvrdi da rezultati treće analize koja je urađena u inostranstvu pokazala drastične razlike u rezultatima u odnosu na drugu analizu.

 

“Rezultati druge analize su skroz u suprotnosti sa zadnjom analizom koja je urađena. U tom drugom monitoringu zemljišta se navodilo da na pojedinim mjestima ima po nekoliko miligrama piralena. Međutim, kada je urađena treća analiza, pokazala je da na tim mjestima ima na stotine ili hiljade miligrama piralena”, pojašnjava isti sagovornik.

 

Prema njegovim riječima, to baca u sumnju na to kako je urađeno drugo uzrokovanje zemljišta i zašto su prikazani takvi rezultati.

 

“Zabrinjavajuće je i da količina od 1.800 miligrama po kilogramu piralena kraj bazena nije najveća količina koja je utvrđena. Najveća količina piralena nađena je u krugu nekadašnje ‘Energane’ gdje je nađeno nevjerovatnih 6.722 miligrama piralena”, rekao je izvor “Euro Blica”.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *