Radnici Aluminija spremni izaći na ulicu

Društvo

Radnici „Aluminija“, njih nešto više od 350, zajedno s nekolicinom bivših koji su ljetos proglašeni tehnološkim viškom, okupili su se jutros pred ulazom u ovaj nekadašnji gigant, gdje mirno protestvuju.

 

Na ovaj čin su se odlučili zbog sjednice Nadzornog odbora, koja je u toku, a na kojoj bi se trebala donijeti odluka o prihvatanju nove, korigovane ponude izraelsko-kineskog konzorcija.

 

Radnici „Aluminija“ traže da se nova ponuda prihvati, jer, kako su poručili, ne žele ići na biro.

 

– Ako u toj ponudi, kako smo dobili informacije, nema zahtjeva za subvencioniranje električne energije i ako je to jedina ponuda, onda bi trebala biti prihvaćena. Jer mi ne želimo da se firma ugasi u potpunosti i zaključa – kazala je Tanja Jovanović, jedna od radnica.

 

Podsjetila je na to da su u Vladi FBiH prethodnu ponudu ovog konzorcija odbili upravo zbog zahtjeva za subvencioniranje električne energije.

 

– Sada toga nema i u prvoj fazi bi se pokrenula ljevaonica. Mi želimo raditi, jer tržište rada je neumoljivo i ne možemo očekivati da ćemo naći drugi posao. Ako se ne prihvati ova ponuda, mi izlazimo na ulice – rekla je ona.

 

Nova ponuda, kako se čulo među radnicima, predviđa ulaganje u iznosu od tri miliona KM i posao za 180 radnika u prvoj fazi koji bi imali plate 1.500 KM. Radnici će ostati u krugu preduzeća sve dok ne bude okončana sjednica Nadzornog odbora.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *