Tegeltija tvrdi da pravosuđe nije ispolitizovano, već da je to percepcija građana

Društvo

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je nakon današnje sjednice tog pravosudnog tijela održane u Sarajevu, na kojoj se uglavnom razgovaralo o imovinskim kartonima sudija i tužilaca, da će izvještaj nezavisnih stručnjaka biti poslat nadležnim komisijama.

 

Riječ je o izvještaju tima stručnjaka koji je 5. decembra u Briselu u sklopu zasjedanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine predstavio Rajnhard Pribe, viši nezavisni pravni ekspert EU, prenosi Klix.

 

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija spomenuo je da je izvještaj sveobuhvatan, te da je ušao u probleme kojim se svakodnevno bave. Kaže da treba postaviti prioritete, a za njega su to finansijski izvještaji sudija i tužilaca.

 

Spomenuo je da je na adresu VSTS stiglo pismo direktorke za Zapadni Balkan Đenove Ruiz Kalavera ne precizirajući na šta se odnosi. Moglo se zaključiti da se u pismu insistira da svi nosioci pravosudnih funkcija objave imovinske kartone.

 

Na konstataciju novinara da je pravosuđe ispolitizovano, Tegeltija navodi da Pribeov izvještaj ne navodi da je pravosuđe ispoltizovano, već da je to percepcija građana.

 

– Ne mogu da komentarišem percepcije. Moj stav je dijametralno suprotan. Pravosuđe je istrgnuto iz politike i to je problem. Želi se uspostaviti kontrola – istakao je Tegeltija.

 

Naveo je kako svi građani nemaju povjerenja u institucije, a samim tim ni u pravosuđe.

 

– Mi ćemo se truditi da našim radom vratimo povjerenje u mjeri u kojoj je to moguće. Ne postoji elementarni konsenzus. Mi radimo u mjeri u kojoj možemo i to utiče na percepcije građana. VSTS je dio problema – kazao je Tegeltija.

 

Upozorio je kako postoji set razloga koji doprinose lošoj percepciji građana, među kojima je prvi nedostatak sinhronizacije tužilaštava i policijskih agencija.

 

– Ključna je prepreka ta saradanja u procesuiranju krivičnih djela. VSTS ne procesuira, ne goni, ne optužuje – zaključio je Milan Tegeltija.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *