Episkopi SPC poručili Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru

Društvo Region

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u kome sede mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, uputio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poruku i poziv da ne dolazi na Badnji dan na sjever Crne Gore.

 

Iako su mediji najavili njegov dolazak 6. januara kako bi prisustvovao paljenju badnjaka, među Srbima u Crnoj Gori ta vijest nije primljena sa odobravanjem, naročito od strane onih koji svakodnevno protestuju zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je potpisao predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

 

O tome svjedoči i zaključak sastanka Episkopskog savjeta, koji je sinoć razmatrao dvije odluke: prvu o tome da se napravi pravni tim koji će djelovati protiv uvedenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a drugi da se Vučiću pošalje jasna poruka da na Badnji dan nije dobrodošao u Crnu Goru, već da mu je tog dana mjesto u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji.

 

 

Tome u prilog ide i izjava Gojka Perovića, rektora Cetinjske bogoslovije i jednog od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija, za podgorički „Dan“:

 

– Vučić neka dođe kao državnik u posjetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Vjerski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe – rekao je Perović za „Dan“.

 

Zanimljivo je da posle objavljivanja informacije da Vučić 6. januara dolazi u Crnu Goru, niko iz kabineta predsjednika nije potvrdio tu vest.

 

preokret.info

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *