Dodatak za drugo i četvrto dijete veći za 0,9 maraka

Društvo

Dodatak na djecu za drugo i četvrto dijete u Republici Srpskoj će ove godine iznositi po 40,5 KM ili za 0,9 maraka više nego u protekloj godini, dok će za treće dijete iznositi 81 KM, umjesto dosadašnjih 79,2 KM.

 

Za djecu koja ovo pravo ostvaruju nezavisno od materijalnog položaja i bez obzira na red rođenja, taj iznos biće 103,5 KM u ovoj godini, a do sada je bio 101,2 KM.

 

Ovaj mali rast u iznosu prava rezultat je rasta najniže plate u Srpskoj u prošloj godini za 10 KM, odnosno sa 440 KM, koliko je iznosila u 2018, na 450 maraka u prošloj godini.

 

Taj rast utiče i na to da je za ovu godinu nešto malo veći i cenzus, odnosno mjesečni prihodi koje porodica može da ima po članu kako bi imala pravo na dodatak na djecu.

 

Osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak na djecu, kao i cenzusa za ostvarivanje tog prava, prema Zakonu o dječjoj zaštiti, u RS je, naime, najniža plata u Republici u prethodnoj godini. Tako će osnovica po kojoj će se računati iznos dječjeg dodatka i visina cenzusa za zahtjeve za ostvarivanja ovog prava podnesene ili obnovljene u ovoj godini biti 450 KM.

 

Po zakonu, visina dodatka na djecu za drugo i četvrto dijete je ista i iznosi 9 odsto osnovice, odnosno najniže plate u RS u prethodnoj godini, za treće dijete taj iznos je 18 odsto u odnosu na prošlogodišnju najnižu platu, a za djecu koja pravo ostvaruju nezavisno od materijalnog položaja i bez obzira na red rođenja, taj iznos je 23 odsto najniže plate u prethodnoj godini.

 

Istovremeno, po zakonu o dječjoj zaštiti, da bi porodica imala pravo na dodatak za drugo dijete, njihovi mjesečni prihodi, po članu porodice, ne mogu da prelaze iznos od 20 odsto osnovnice, odnosno najniže plate u RS u prethodnoj godini. To će, kada se preračuna, u ovoj godini iznositi 90 KM, dok je do sada bilo 88 KM. Za treće dijete taj cenzus je 21 odsto prošlogodišne najniže plate, što znači da je za ovu godinu 94,5 KM, umjesto dosadašnjih 92,4 KM, a za četvrto dijete cenzus iznosi 23 odsto osnovice i za ovu godinu iznosi 103,5 KM, dok je do sada bio 101,2 KM. Kataloška vrijednost njihove procijenjene pokretne imovine ne smije prelaziti 5.850 KM u ovoj godini.

 

Za zahtjeve podnesene u toku prošle godine primjenjivani su nešto niži cenzusi, jer je i osnovica za njih bila najniža plata od 440 KM.

 

Povećanje najniže plate u RS na 520 KM, koje se primjenjuje od početka godine, neće uticati na visinu cenzusa ili iznos dodatka na djecu u ovoj godini, ističu u Javnom fondu za dječiju zaštitu RS.

 

– Cenzusi i visina prava utvrđeni su u skladu sa zakonskim odredbama po predviđenoj osnovici – kažu u Fondu.

 

Tako će posljednje povećanje najniže plate od 70 KM na ostvarivanje prava iz dječje zaštite imati uticaj 2021, kada bi trebalo da donese i malo veći rast dodatka i cenzusa.

 

Podsjećamo, Udruženje višečlanih porodica u RS se odavno zalaže za potpuno ukidanje cenzusa za ovaj dodatak, smatrajući da pravo treba da ima svako dijete.

 

Dodatak za 17.120 djece

 

Po posljednjim podacima Fonda za dječju zaštitu, dodatak na djecu u Srpskoj isplaćen je za decembar prošle godine. Pravo na ovaj dodatak tada je imalo 11.665 roditelja u Srpskoj, za ukupno 17.120 djece. Za isplatu ovog dodatka obezbijeđeno je 1.127.803,65 KM. Pravo na dodatak na djecu se, podsjećamo, priznaje na period od godinu dana, a roditelji jednom godišnje podnose zahtjeve i dokumentaciju za produžetak tog prava.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *