Banjaluka: Nova saobraćajnica sa vijaduktom dužine 80 metara

Društvo

Radovi na izgradnji nove poveznice između Lauša i Paprikovca, tzv. “Paralele”, napreduju dobrim tempom, a ovih dana betonirani su šipovi koji će “nositi” vijadukt na budućoj saobraćajnici, istakli su iz Gradska uprave.

 

– Zbog konfiguracije terena gradi se vijadukt u dužini od 80 metara koji se završava na nekadašnjem “Voćnjaku” odakle se spaja sa budućom saobraćajnicom prema Laušu – kaže načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i dodaje da se trenutno priprema postavljanje naglavnih greda za vijadukt.

 

I na drugoj strani gradilišta, nastavljeni su radovi na proširenju Ulice Vida Simurdžića. Ova ulica će predstavljati spoj nove saobraćajnice na Laušu zbog čega je neophodno proširiti od Sanske ulice pa sve do “Voćnjaka”.

 

U okviru ovih radova, izgrađeni su potporni zidovi, na lokaciji u blizini pravoslavne crkve na Laušu kako bi se ulica proširila i izgradile obostrane pješačke staze, kanalizacija i vodovod.

 

Izgradnja „Paralele“ je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu, vrijedan 2,7 miliona maraka.

 

Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Paprikovca i Lauša, od crkve preko „Voćnjaka“ pa do Ulice Jovana Raškovića gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom.

 

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se Grad Banjaluka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg „Voćnjaka“, a sredstva za izgradnju obezbjedila je Vlada RS.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *