Pojačane kontrole pekara i slastičarni

Društvo

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje započeće 18. februara 2020. godine pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

 

Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za indirektno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje
što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

 

– Shodno tome, obavještavamo poreske obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti 10.71 (proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača) i 10.89 (proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda), da će kontrolne organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provest pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine. Kontrolne aktivnosti će započet sa danom 18.2.2020. godine i provodiće se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja četvrtog mjeseca 2020. Godine – rečeno je iz UIO.

 

Kako bi poreski obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, UIO je pozvao obveznike da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

 

– Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora – navodi se u saopštenju.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *