Na UKC nema pacijenata sa koronavirusom

Društvo

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske boravio je jedan pacijent sa simptomima infekcije gornjih respiratornih puteva sa lakšom kliničkom slikom, koji je prethodno bio u Kini, ali je na osnovu laboratorijskih nalaza utvrđeno da se ne radi o infekciji koronavirusom, navedeno je u saopštenju Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

Dodaju da u Republici Srpskoj, za sada, nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, a sve mjere se provode u skladu sa procjenom trenutne situacije.

 

“Vrši se stalni pojačan epidemiološki nadzor i prate sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije”, navode iz Instituta.

 

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske svakodnevno prate epidemilošku situaciju u Republici Srpskoj, nakon pojave novog koronavirusa u Kini i svijetu.

 

Takođe, provode se sve mjere fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

 

“Neophodno je da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; osobe koje dolaze iz Kine i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti; putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke; često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolionom”, navode iz Instituta.

 

Koordinaciono tijelo za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske donio je rješenje o imenovanju Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa 2019-nCoV u Republici Srpskoj.

 

Zadaci Koordinacionog tijela su sve aktivnosti u vezi sa pojavom novog koronavirusa 2019-nCoV, kao i praćenje provođenja i ažuriranje Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog virusa, te razmjena podataka između humanog i veterinarskog sektora. Podsjećamo da je protekle sedmice održan sastanak članova Komisije za kontrolu zaraznih bolesti u Republici Srpskoj i Komisije za kontrolu zoonoza u Republici Srpskoj, gdje je razmatrana trenutna epidemiološka situacija kada je u pitanju i pripremljenost na eventualnu pojavu u Republici Srpskoj.

 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremili su informativni materijal namijenjen informisanju stanovništva o pojavi korona virusa u svijetu, načinu prenosa, sa mjerama prevencije, s ciljem smanjenja rizika od aktunih respiratornih infekcija tokom putovanja u ili iz zahvaćenih područja. Ovi informativni materijali biće distribuisani u zdravstvene ustanove, regionalne centre Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, autobuske i željezničke stanice, aerodrom, kao i na sve granične prelaze prema Republici Srpkoj.

 

Materijali su štampani uz podršku Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, sa kojom su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Repulike Srpske u stalnom kontaktu.

 

Granični prelazi prema Republici Srpskoj su, takođe, upoznati sa svim mjerama i postupcima koje je neophodno preduzeti prilikom ulaska putnika iz Kine, od kojih redovno dobijamo informacije o ulasku ovih osoba u Republiku Srpsku.

 

Na srpskom i engleskom jeziku pripremljeni su infomaterijali sa preporukama za osobe koje putuju u ili iz Kine ili drugih područja zahvaćenih novim koronavirusom, a na kineskom jeziku za putnike iz Kine ili drugih zahvaćenih područja.

 

Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za kontrolu bolesti za sada ne preporučuju ograničavanje putovanja, pod uslovom da se prilikom putovanja poštuju mjere predostrožnosti. Isto tako preporuke su da se ne obustavlja razmjena robe sa Kinom.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *