Mještani u naseljima pored Save drže noćne straže zbog migranata

Društvo

Zbog migranata koji tokom noći, pod okriljem magle, pokušavaju prijeći granicu sa Hrvatskom na Savi, mještani nekoliko sela i gradiških prigradskih naselja strahuju za svoju bezbjednost.

 

Stanje je kulminiralno tokom januara kada su migranti, koji dolaze u većim grupama, počeli provaljivati u kuće.

 

To je poprimilo široke razmjere, a osim prijave policiji, stanovnici Bok Jankovca, Kozinaca, Mačkovca i drugih susjednih naselja nizvodno od Gradiške samostalno su organizovali noćne straže. Na više kuća istaknuta su upozorenja na opasnost od pasa i bombi.

 

– Migranti dolaze skoro svake noći, svi smo zbog toga uznemireni. Njih dovoze nepoznate osobe, ostavljaju ih u blizini nasipa i rijeke, a migranti potom pokušavaju da prijeđu granicu s Hrvatskom – požalilo se nekoliko stanovnika Bok Jankovca.

 

Pojedinci svjedoče o provaljenim kućama i šteti koju su načinili migranti.

 

– Provalili su u kuću mojih roditelja, odnijeli ćebad, odjeću, ostavili veliki nered. Sve su oštetili, ne znam šta da radim i kako da zaštitimo imovinu – rekao je Ranko Barać iz Bok Jankovca pokazujući posljedice provale.

 

Njegove komšije takođe upozoravaju na probleme koje uzrokuje novi migrantski talas naglasivši da su prinuđeni na različite metode zaštite imovine od migranata.

 

– Osjećamo se nesigurno, zaključavamo kuće i danju i noću… Policija povremeno dežura i patrolira nasipom i okolinom ali to nema naročitog efekta, ništa se ne mijenja ka boljem. Migranti učestalo dolaze, hodaju cijele noći po selu, traže povoljno mjesto kako bi se domogli druge obale Save, a pogoduje im nizak vodostaj – naglašavaju zabrinuti stanovnici Mačkovca.

 

Osim ovog mjesta, u još nekoliko gradiških naselja te susjednoj Kozarskoj Dubici primjećene su grupe migranata koji ovdje kratko borave, većinom u napuštenim kućama i vikendicama, čekajući priliku da prijeđu u Hrvatsku.

 

Kritično vikendom

 

Sagovornici portala Srpskainfo u naseljima pored Gradiške kažu da je najviše migranata ovdje vikendom. Oni koriste šumovito, mada u ratu minirano područje pored Save, kako bi se domogli Evropske unije. U prilog im ide i blizina autoputa Zagreb – Beograd, na ivici šume sa hrvatske strane.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *