Radojičić: Neminovno usklađivanje propisa sa onima u EU

Društvo

U Banjoj Luci je danas počela naučna konferencija „EU acquis 2020“ čiji je organizator Pravni fakultet u Banjoj Luci. Konferencija je okupila stručnjake iz oblasti evropskih integracija, prava privrednih društava, zaštite potrošača i javnih nabavki, a realizuje se u okviru naučnoistraživačkog projekta Pravnog fakulteta pod nazivom „Harmonizacija prava RS i BiH sa pravom EU“.

 

Početku rada konferencije prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Banja Luka direktno zainteresovana za regionalne i evropske integracije i da je za naš grad veoma važno da bude subjekt u ovom procesu kroz mehanizam koordinacije.

 

– Banja Luka je u svojim strateškim ciljevima, koji su usvojeni prije nešto više od godinu dana, istakla da je koncept razvoja grada zasnovan na tome da je Banja Luka glavni i najveći grad Republike Srpske, ali i regionalni centar i moderan evropski grad. U mnogo čemu smo zavisni od našeg okruženja i Evrope, tako da je usklađivanje zakonske regulative sa evropskom neminovnost i potreba, jer smo upućeni na komunikaciju sa Evropom u mnogim oblastima – rekao je Radojičić.

 

Dekan Pravnog fakulteta Željko Mirjanić, rekao je da ovom konferencijom počinje obilježavanje 45. godišnjice rada Pravnog fakulteta.

 

– U okviru konferencije, čiji je osnovni cilj usklađivanje domaćeg prava sa pravom EU, ugostićemo brojne uvažene goste među kojima i dekana beogradskog Pravnog fakulteta koji će govoriti o izučavanja prava na našim prostorima. Takođe, biće tu ugledni profesori prava sa univerziteta u Engleskoj, Italiji i Novom Zelandu – rekao je Mirjanić.

 

U današnjem radu konferencije učestvovali su i resorni ministri u Vladi RS Zlatan Klokić i Suzana Gašić, te predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *