Neki poštanski servisi obustavili prijem pošiljki za Kinu

Društvo

Zbog vanrednih mjera u saobraćaju širom svijeta zbog virusa korona neki poštanski servisi su obustavili prijem pošiljki za Kinu i iz Kine, a drugi su obustavili samo prijem pošte koja ide za Kinu.

 

U servisu za brzu poštu “Euro express” kažu da se pošiljke iz Kine ne dostavljaju niti preuzimaju sve do do 9. februara ove godine i da je to mjera koju je donijela ”UPS brza pošta” (najveća globalna kompanija u ovoj branši), dok u Poštama Srpske kažu da se zbog obustave letova strane avio kompanije obustavlja prijem svih vrsta poštanskih pošiljki za Kinu, ali da uvoz pošiljki iz Kine za primaoce na području Pošta Srpske nije obustavljen.

 

„Uvoz pošiljki iz Kine za primaoce na području Pošta Srpske nije obustavljen, ali je značajno otežan. S tim u vezi, ukoliko očekujete pošiljke iz Kine, rokovi prenosa su produženi”, saopštili su u Poštama Srpske.

 

Što se tiče prijema DHL pošiljki za Kinu, on se obustavlja samo za područje Vuhana (grad gdje je otkriven virus), dok se za ostatak Kine vrši prijem ali sa produženim rokovima prenosa. U Poštama uvjeravaju da se famozni virus ne može prenijeti preko predmeta.

 

„Kada je u pitanju mogućnost prenosa korona virusa pute poštanskih pošiljaka, iz Instituta za javno zdravstvo RS smo dobili odgovor da se virus ne prenosi predmetima opšte upotrebe niti preko drugih predmeta na kojima bi virus morao da opstane danima i nedjeljama,” ističu u saopštenju u Poštama Srpske.

 

Podsjetimo, kako je ranije objavljeno u Poštama Srpske, Pošta Kine je u saradnji sa Vladom Kine, preduzela određene aktivnosti kako bi se onemogućio prenos i dalje širenje Korona virusa.

 

„Pošta Kine će vršiti dezinfekciju svih pošiljki koje su upućene ili tranzitiraju kroz Vuhan sorting centar”, navedeno je tada u Poštama Srpske.

 

U Inspektoratu RS navode da se kontrola robe koja se uvozi u BiH preko graničnih prelaza i carinskih ispostava, koje se nalaze na području RS, trenutno odvija u skladu sa redovnim procedurama.

 

„Prema trenutnim informacijama, Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje posebne mjere u smislu primjene ograničenja trgovine i robne razmjene sa Kinom”, naveli su u Inspektoratu.

 

Pojašnjavaju da se virus najčešće od zaražene osobe na drugu prenosi putem vazduha (kašljanjem i kihanjem), putem bliskog, ličnog kontakta, dodirivanjem usta, nosa ili očiju prije pranja ruku, dodirivanjem svježe zaraženih predmeta ili površine.

 

„Imajući u vidu da veliki broj virusa ne može da preživi izvan ljudskog tijela, kao i koliko vremena je potrebno da se pošiljka iz Kine tokom međunarodnog transporta dopremi, rizik od širenja virusa putem robe porijeklom iz Kine je izuzetno nizak”, tvrde u Inspektoratu.

 

Mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *