Nepravilnosti prilikom isplate plata u kovertama

Društvo

Poreska uprava RS je kod svakog drugog poslodavca pronašla nepravilnosti kod obračuna poreza i doprinosa na lična primanja prilikom kontorole isplate plata u kovertama.

 

“Iako je Vlada RS Zakonom o podsticajima u privredi RS omogućila povrat dijela doprinosa, određeni broj poreskih obveznika ne pridržava se zakonskih propisa, te isplaćuje dio plate u koverti, a radnika prijavljuje na minimalni iznos plate čime čini utaju poreza i doprinosa,” ističu za Mondo u Poreskoj upravi RS.

 

Zbog toga je, kako navode, Poreska uprava, prilikom pomenutih kontrola poseban akcenat stavila na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan ili ujednačen iznos plate, te je vršena analiza odnosa dobiti određenog obveznika I broja prijavljenih radnika na minimalnu platu.

 

“Poreska uprava RS je za deset mjeseci prošle godine izvršila 132 kontrole poreskih obveznika koji su isplaćivali minimalna ili ujednačena lična primanja, te su kod njih 76 utvrđene nepravilnosti kod obračuna poreza I doprinosa zbog čega je naloženo plaćanje obaveza po osnovu doprinosa u iznosu od 1,5 miliona KM, a po osnovu poreza 387.151 maraka,” naglasili su u Upravi.

 

Kako navode, uprava će i u narednom period nastaviti sa ovim kontrolama, a očekuju da će im pomoć pružiti i sami radnici koji su prijavljeni na minimala, a koji dio plate dobijaju u koverti.

 

“Oni sve to mogu prijaviti na brojeve telefona i elektronsku adresu Porske uprave RS, inspektori će po zaprimljenoj prijaviti istražiti tog obveznika,” apelovali su u Poreskoj.

 

Božana Radošević, stručnjak za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS upozorila je da određeni poslodavci već duži niz godina zloupotrebljavaju najnižu platu.

 

“Evidentno je da postoji nesrazmjera između radnika bez kvalifikacije i onih koji se nalaze u evidenciji a koji primaju minimalnu platu. Minimalna plate je, inače, zaštitna kategorija za nekvalifikovane radnike i Savez sidnikata zajedno sa granskim sindikatima konstantno ukazuje na zloupotrebu najniže plate,” istakla je Radoševićeva.

 

Smatra da bi Poreska upava trebala imati nadležnost kontrole obračuna iznosa plate, a ne samo utvrđivanja poreza I doprinosa.

 

“Ako se podsjetimo na ranije podatke, koje je objavljivao Fond PIO, pokazalo se da je pet do šest hiljada visokoobrazovanih radnika prijavljeno na najnižu platu ili neku platu koja je u par maraka iznad te plate, tako da ta negativna pojava postoji još iz ranijeg perioda i pokazalo se da se u velikoj mjeri zloupotrebljava i da se radnici prijavljuju na minimalac, a da im se razlika isplaćuje u koverti,” naglasila je Radoševićeva.

 

Napomenuli su da Poreska uprava RS ovakve kontrole radi kontinuirano, u okviru svojih redovnih aktivnosti, ali je, ističu, u drugoj polovini prošle godine veći akcenat stavljen na otkrivanje poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u koverti.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *