Trivić: Besplatan vrtić za djecu sa poteškoćama u razvoju

Društvo

Djeca s poteškoćama u razvoju i djeca bez roditeljskog staranja, odnosno u hraniteljskim porodicama će od septembra besplatno pohađati predškolske ustanove.

 

Kazala je ovo Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS na konferenciji za novinare, nakon danas održane sjednice Vlade RS.

 

“Jedna od stavki koja se tiče obuhvata jeste da će Vlada RS obezbjediti sredstva da od septembra sva djeca, koja imaju poteškoće u razvoju i djeca bez roditeljskog staranja odnosno u hraniteljskim porodicama besplatno pohađaju predškolske ustanova odnosno te troškove će snositi Vlada RS i to je jedna od mjera koju ćemo zaista s uvažavanje i provesti,” istakla je Trivićeva.

 

Planom programa za djecu u godini pred polazak u školu biće obuhvaćeno 4.279 djece u Republici Srpskoj, odnosno 45 odsto od broja one koja od septembra polaze u prvi razred, a za njegovu realizaciju biće izdvojeno 404.611 KM, izjavila je danas u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

 

– Programom su obuhvaćena djeca koja nisu imala mogućnost da pohađaju predškolske ustanove. Ove godine smo pozvali sve lokalne zajednice i obrazovane ustanove da informišu roditelje o ovom programu – rekla je Trivićeva nakon sjednice Vlade Srpske, koja je usvojila informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu.

 

Ona je istakla da je program dobra priprema pred polazak djece u školu.

 

– Namjera Vlade Srpske jeste da svake godine bude povećan obuhvat predškolske djece i prošireni infrastrukturni kapaciteti predškolskih ustanova – dodala je Trivićeva.

 

Ona je naglasila da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju krajem prvog kvartala ove godine trebalo da bude u skupštinskoj proceduri i da će Vlada Srpske od septembra obezbijediti sredstva za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu koja imaju poteškoće u razvoju i bez roditeljskog staranja.

 

Trivićeva je napomenula da će u utorak, 25. februara, održati sastanak sa rukovodiocima opštine Srebrenica, direktorom Osnovne škole u ovom mjestu, predstavnicima savjeta roditelja i Republičkog pedagoškog zavoda o situaciji u ovoj obrazovnoj ustanovi.

 

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske apeluje da u Srebrenici svi poštuju prava na vjerske, nacionalne i sve druge različitosti. Nisam informisana o jučerašnjem incidentu u ovoj ustanovi i tražiću informaciju da vidim o čemu je riječ, ali sigurno je da ne podržavamo nikakav vid diskriminacije, jer su djeca naša najveće bogatstvo – rekla je Trivićeva.

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *