Nema potrebe za prekidanjem nastave

Društvo

Djeca školskog i predškolskog uzrasta već mjesec dana oboljevaju od raznih virusa i gripe, ali iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske smatraju da nema potrebe da se proglasi epidemija.

 

Prema tvrdnjama stručnjaka iz ove ustanove broj oboljelih sa respiratornim infekcijama uključujući i gripu je očekivan za ovo doba godine.

 

Međutim, situacija u pojedinim dijelovima Republike Srpske, kao što je grad Prijedor, pokazuje da je ipak bilo odstupanja od uobičajenog i očekivanog.

 

U Prijedoru izostaje 70 odsto đaka

 

Tako je i predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor, Sanja Munjiza prije deset dana medijima izjavila da ima odjeljenja u osnovnim školama u ovom gradu u kojima izostaje i po 70 odsto djece sa nastave zbog raznih oboljenja.

 

Nakon toga Munjiza više nije u javnosti spominjala broj oboljele djece, ali očigledno da je njena izjava podstakla Ministarstvo prosvjete i kulture RS da od svih škola traži podatke o broju djece koja su odsutna sa nastave.

 

Ni u današnjoj izjavi za „Srpskainfo“ Munjiza nije htjela da otkrije broj djece koja su odsutna zbog bolesti.

 

– Sve podatke mi smo proslijedili Ministarstvu i imate te podatke kod njih. Znači veliki je broj učenika koji izostaje i to je to. U četvrtak smo im dostavili podatke, ne mogu ja pričati ništa o tome-poručila je Munjiza kratko.

 

Sa druge strane, roditelji djece su ogorčeni što ništa nije učinjeno da se pokuša zaustaviti širenje virusa koji se među školarcima prenosi od kraja januara.

 

Popunjeni bolnički kreveti

 

Prijedorčanaka, koja je zamolila da joj ne otkrivamo ime, priča da u školi njenog šestogodišnjeg djeteta bolesne djece ima već mjesec dana.

 

– Odmah na kraju prve sedmice nakon raspusta, bilo je djece koja su dobila visoku temperaturu, kašljali su, povraćali i imali proljev. U drugoj sedmici dolazilo ih je desetak na nastavu od ukupno 21. Nakon mjesec dana razboljelo se i moje dijete. Potom je zaraženo i drugo dijete od godinu dana, koje je zbog komplikacija usljed visoke temperature smješteno na bolničko liječenje – priča ona.

 

Dodaje da ima dana kada je teško naći slobodan krevet za smeštaj mališana na bolničko lečenje.

 

– Ne razumijemo zašto ne reaguju i zatvore škole kada djeca i po dvije sedmice izostaju sa nastave. U Srbiji su zbog gripe produžili raspust, mislimo da je isto trebalo i ovdje jer je stalno neko od učenika bolestan i tako prenosi i na ostale virus. U ovoj situaciji korist imaju samo apoteke i farmaceutske kompanije -priča ona.

 

Djeca su tokom sezone gripe išla na nastavu i u ostalim dijelovima Republike Srpske. Direktori tvrde da sada nema potrebe da se proglasi epidemija.

 

Izliječeni se vraćaju na nastavu

 

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola regije Mrkonjić Grad Ivana Savić kaže da je u ovom području bila najezda gripe tokom prve dvije sedmice drugog polugodišta.

 

– Unazad pet do deset dana situacija se stabilizuje, sve manji broj djece odsustvuje sa nastave. Razgovarala sam sa ostalim direktorima, u ovom momentu nema potrebe da se obustavi nastava-smatra ona.

 

Predsjednik aktiva direktora osnovnih škola regije Trebinje, Darko Jegdić kaže da se veliki broj djece vratio na nastavu.

 

– Gripa je prošla ili prolazi, bio je period prije 15-tak dana kada je bila velika gripa dvije sedmice. Izostajalo je oko 20 do 30 odsto đaka, zavisi od dana do dana.Većinom je bila gripa u pitanju. Nastava se redovno održavala. Sada je u svim školama sa područja regije prisutno oko 90 odsto učenika-priča Jegdić.

 

Predsjednica Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Donjopodrinjske regije, Danijela Mrda kaže da je prvih deset dana februara bilo oboljelih školaraca i na ovom području.

 

– Od 20 osnovnih škola bilo je 1.372 djece prijavljeno koja su u nizu izostajala tri dana sa nastave zbog visoke temperature i eventualno gripa. Najviše učenika je izostajalo sa nastave u Višegradu, njih 300, u Sokocu 235, a u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu 150 učenika. Ništa nije alarmantno, mahom se djeca vraćaju na nastavu-izjavila je Mrda.

 

Ona dodaje da je najviše osam učenika izostajalo sa nastave u pojedinim odjeljinjima

 

-Da li će ići novi talas gripe vidjećemo. Mi smo u komunikaciji sa Domovima zdravlja koji kažu da nema bojazni da je još nastupila epidemija gripa-ističe ona.

 

Ona navodi da su djeca bila ugrožena nedavno i zbog visokog zagađenja vazduha u Istočnom Sarajevu.

 

-Tada je kod djece astmatičara i djece sklone alergijskim napadima bilo više intervencija za 35 do 40 odsto nego ranijih godina. Sada kada je taj nivo zagađenosti snižen, nemamo problema i po mom mišljenju nije alarmantna situacija da bi se obustavila nastava-smatra Mrda.

 

Cirkulišu virusi gripa

 

Epidemija bilo koje zarazne bolesti smatra se obolijevanjem od zarazne bolesti koje je neuobičajeno po broju slučajeva oboljelih, vremenu, mjestu i zahvaćenoj populaciji.

 

Domovi zdravlja mogu Institutu za javno zdravstvo da prijave epidemiju na području svoje lokalne zajednice. Potom Institut daje prijedlog Ministarstvu zdravlja koje naredbom proglašava epidemiju i mjere koje se preduzimaju.

 

Dok iz Ministarstva zdravlja nemaju odgovore na pitanja da li je potrebno proglasiti epidemiju, iz Instututa za javno zdravstvo RS zaključuju da nema epidemije.

 

– U cirkulaciji su trenutno zastupljeni virusi gripa, odnosno influence tipa A i tipa B. Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih u Republici Srpskoj 33,6 odsto uzoraka je bilo pozitivno na viruse influence. Od dosad pozitivnih uzoraka, 44 odsto je pozitivno na influencu A(H3) i 25 odsto na influencu B/ Viktorija-naveli su iz Instituta.

 

Iz Ministarstvo prosvjete i kulture RS saopštili su da prati situaciju te da će postupiti u skladu sa preporukama nadležnih institucija.

 

Dodaju da su zatražili preporuku od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o izvođenju učeničkih ekskurzija van Republike Srpske, odnosno BiH, imajući u vidu pojavu novog virusa korone.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *