Čavić: Stigle 553 prijave za stimulativne otpremnine

Društvo

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da su do danas stigle 553 prijave zaposlenih za stimulativne otpremnine, a prema novoj sistematizaciji koja treba da stupi na snagu ubrzo, ovo preduzeće bi trebalo da ima 1.408 radnih mjesta umjesto sadašnjih 1.890.

 

“U narednih nekoliko dana odlučićemo koliko će od ovih radnika koji su poslali prijave dobiti pozitivan odgovor. Cilj nam je da se na ovaj način riješimo viška administracije i veliki broj takvih radnika se javio, a ne da se rješavamo radnika u radnom procesu”, rekao je Čavić.

 

On je podsjetio da je napravljen pravilnik usaglašen sa sindikatima koji je u skladu sa kolektivnim ugovorom, te da je riječ o otpremninama koje su u finansijskom smislu za današnje vrijeme ozbiljne i u prosjeku će po radniku iznositi oko 37.000 KM, u zavisnosti od radnog mjesta, godina staža, stručne spreme, visine plate.

 

Čavić je procijenio da će ukupna bruto izdvajanja za otpremnine iznositi između 14 i 15 miliona KM.

 

“Stigao je veliki broj prijava, imali smo obavezu u skladu sa odlukom u okviru ‘Elektroprivrede’ da se u distributivnim preduzećima u prvom talasu smanji broj radnika za 15 odsto zbog reorganizacije koja dolazi, jer distributivna preduzeća više neće prodavati električnu energiju, već će vršiti samo distribuciju”, pojasnio je Čavić.

 

On kaže da već 50 odsto kupaca u vrijednosnom smislu više nisu kupci distributivnih preduzeća, već direkcije za snabdijevanje matičnog preduzeća.

 

“Tako smo već ostali bez 50 odsto prihoda koji je nadomješten mrežarinom koja nam se plaća, što znači da se smanjuju prihodi i to nas dovodi u situaciju da moramo izvršiti reorganizaciju”, rekao je Čavić.

 

On je dodao da cijeli posao vodi Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uz strane konsultante, a organizacija je već utvrđena.

 

“Rješavanje pitanja viška radnika dovodi nas već u idućoj godini u stanje likvidnog poslovanja, eliminisanje gubitaka u poslovnim bilansima i smanjenje gubitaka na mreži, povećanje motivacije rada proizvodnog osoblja, jer nam je cilj tim radnicima povećati plate, dok radnicima u administraciji ne planiramo”, naveo je Čavić.

 

On je dodao da radnici koji su se prijavili za stimulativne otpremnine ubrzo mogu očekivati odgovor preduzeća, te bi do utorka, 3. marta, trebao da bude utvrđen konačan spisak onih za koje Uprava smatra da im treba izaći u susret i zadovoljiti njihov zahtjev.

 

“Ne smijemo dozvoliti da ostanemo bez radnika na mreži i tehničkog osoblja, a da administracija ostane, jer bi to bilo nepodnošljivo za preduzeće. Nekih 70 odsto zahtjeva za sada se uklapa u standarde koje smo utvrdili”, rekao je Čavić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *