Džakula prije odlaska iz UIO namjestio pozicije za odane saradnice

Društvo

U dopisu portparola UIO BiH Ratka Kovačevića na pitanja nije odgovoreno, već je tek objašnjena procedura raspisivanja internog konkursa za popunu 14 radnih mjesta

 

Nakon dva uzastopna mandata na čelu državnih carina (Uprave za indirektno oporezivanje BiH), direktor UIO Miro Džakula odlazi u junu ove godine, a njegova naredna destinacija trebalo bi da bude Ministarstvo finansija i trezora, kod stranačkog kolege Vjekoslava Bevande, saznaje Inforadar.

 

Džakula je na poziciju šefa državnih carina zasjeo u februaru 2012. godine, kao odani kadar HDZ-a i Dragana Čovića, po unaprijed dogovorenoj rotaciji jer je nakon kompromitiranog Kemala Čauševića, Bošnjaka, na red došao Hrvat.

 

PRIJAVE PROTIV INSPEKTORA UIO

 

Tokom osam godina na čelu državnih carina UIO BiH potresle su mnoge korupcijske afere o kojima su mediji izvještavali, a procjene sigurnosnih agencija govore da najmanje 500 miliona KM država izgubi godišnje zbog korupcije unutar UIO BiH!

 

Podsjećamo da je tokom prošle godine Inforadar objavio serijal teksova o dešavanjima unutar UIO BiH, između ostalog i priču “AFERE DRMAJU DRŽAVNE CARINE: Službenici kradu, inspektori reketiraju, Džakula štiti”, u kojoj se upozorava i na to da su policijske agencije zatrpane prijavama protiv pojedinih inspektora UIO BiH za zloupotrebu položaja i reketiranje trgovaca na području šire banjalučke regije.

 

Iz SIPA je Inforadaru tada potvrđeno da su među prijavljenim i inspektori Jelena Majstorović te Radenko Popović koje, kako nam je tada pojašnjeno, sigurnosne agencije drže pod “budnim okom”. Javnosti su poznati i iz afere s nestankom 700 grama zlata, a sama Jelena Majstorović pominjana je tokom posebnih istraga u vrijeme kada su prisliškivani telefoni osoba iz kriminalnog miljena s područja Banja Luke, ali SIPA i ostale agencije nisu naišli na ozbiljnu saradnju njima nadređenih zbog zaštite koju uživaju (što bi uskoro moglo da se promijeni).

 

DŽAKULINA STUDENTICA NA APERIONU

 

 

Malo je poznato da je Jelena Majstorović bila studentica profesora Džakule na privatnom fakultetu Aperion u Banja Luci, gdje je diplomirala 2015. godine, nakon čega je dobila posao u UIO BiH – kod Džakule.

 

“Te iste godine na ‘Aperionu’ je za 15 dana diplomirao i Radenko Popović, što je lako utvrditi po vremenskim intervalima upisa na fakultet i završetka. Sve mu je preko Džakule završila Jelena Majstorović”, kaže izvor Inforadara iz UIO BiH koji, za sada, ne želi da izlazi u javnost.

 

Upravo i ovaj podatak oslikava prisan odnos radnih kolega Džakule i Majstorovićeve, koja je odmah nakon završetka fakulteta napredovala u službi.

 

Kad su se za to stekli zakonski uslovi, došlo je vrijeme da se Džakula, prije odlaska iz institucije čiji je ugled dobro narušio, pobrine i za zbrinjavanje najodanijih saradnika, upravo Jelene Majstorović, ali i Nevenke Šobot. Njih sada čekaju rukovodeće, šefovske pozicije.

 

Naime, čim su prošle četiri godine od završetka studija Jelene Majstorović (2015.-2019.) raspisan je ovaj konkurs, jer je jedan od posebnih uslova – „najmanje četiri godine radnog iskustva u struci“.

 

Foto: Faksimil odluke o raspisivanju internog konkursa; označene pozocije rezervirane za Džakuline odane saradnice

 

 

Foto: I “posebni uslovi” po mjeri

 

Kako bismo dobili potvrdu ili demanti ovih navoda, u sjedište UIO BiH uputili smo slijedeća pitanja:

 

  • Da li su istiniti navodi da se radno mjesto 4/03 (šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u RKC Banja Luka) čuva za Jelenu Majstorović?
  • Da li su istiniti navodi da se radno mjesto 4/02 (šef Grupe za provođenje propisa u RC Banja Luka) čuva za Nevenku Šobot?
  • Ukoliko su navodi instiniti, za oba pitanja vrijedni potpitanje: ko je donio jednu takvu protuzakonitu odluku i zašto?
  • Ukoliko nije istina, to onda znači da one ipak neće biti imenovane na konkursu koji se završava za nekoliko dana…”

 

U dopisu od portparola UIO BiH Ratka Kovačevića na pitanja nije odgovoreno, već je tek objašnjena procedura raspisivanja internog konkursa za popunu 14 radnih mjesta.

 

“Dana 14.02.2020. godine Agencija za državnu službu BiH je, na službenoj internet stranici www.ads.gov.ba , objavila Interni oglas za popunjavanje radnih mjesta za 14 državnih službenika u UIO. Rok za dostavu prijava je bio 22.02.2020. godine. Do danas je ukupno stiglo 37 prijava, s tim da će biti uzete u obzir i eventualne prijave koje su u roku poslane, a stignu putem pošte. Komisija će pregledati sve pristigle prijave i one kandidate koji budu ispunjavali uslove povzaće na intervju. U skladu sa svim važećim zakonskim propisima na internom oglasu biće odabrani oni kondidati koji ostvare najbolje rezultate”, odgovorio je Kovačević.

 

inforadar.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *