Princ Čarls u martu dolazi u BiH

Društvo

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH saopštila je da će princ od Velsa Čarls posjetiti Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta.

 

– Posjeta princa od Velsa Bosni i Hercegovini je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu – saopšteno je.

 

Njegovo visočanstvo će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio biće posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo sa porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu, imaće priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalsku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijelom regionu.

 

U Sarajevu, Princ od Velsa će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva sa vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati sa načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu sa kojom se one i njihove porodice suočavaju.

 

Njegovo visočanstvo će, takođe, posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od istorijskih spomenika u starom dijelu Sarajeva.

 

– Susrešće se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

 

Osnovci iz različitih krajeva BiH predstaviće svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21.vijek” koji Britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije, ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći podsticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje – navodi se u saopštenju.

 

Njegovo visočanstvo će se susresti sa britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i UK.

 

Princ Čarls je posljednji put boravio u BiH 2007. godine.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *