Vozači u Republici Srpskoj moraće narednih deset godina plaćati “Prointer”

Društvo

Vlasnici automobila, kamiona, autobusa i motora u Republici Srpskoj će narednih deset godina, prilikom svake registracije vozila, najmanje četiri marke davati kompaniji “Prointer” i njenim partnerima, saznaje portal CAPITAL.

 

Naime, ova IT kompanija, koja je gotovo u potpunosti orjentisana na budžete institucija Srpske je dio konzorcija koji još čine Mašinski fakultet u Banjaluci i “Centar za automobilsko inžinjerstvo” takođe iz Banjaluke, a kojima će biti povjeren posao Stručne institucije za tehničke preglede.

 

Stručna institucija vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu rada njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencama i sertifikatima.

 

Za svoj rad ima zagarantovanih osam odsto od svakog tehničkog pregleda.

 

Ako se uzme u obzir da se u Srpskoj godišnje registruje oko 400.000 vozila, najviše putničkih, gdje cijena tehničkog pregleda za njih iznosi 54 marke, to znači kako će Stručna komisija svake godine inkasirati minimalno 1,7 miliona KM.

 

 

Ukoliko se ugovor potpiše na deset godina, kao što je to bio slučaj sa prethodnim konzorcijumom, “Prointer” će na ovom poslu zaraditi milione maraka.

Na putu do novih miliona se ispriječila žalba

 

Međutim, “Prointeru” se na putu do novog milionskog posla ispriječila žalba konzorcija koji je ovaj posao obavljao od 2009. godine, a čine ga Saobraćajni fakultet u Doboju i preduzeće “Audiotex” iz Banjaluke.

 

U svom prigovoru upućenom Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, a u koji je portal CAPITAL imao uvid, oni traže da se “Prointer” sa svojim partnerima eliminiše iz izbora, jer kako ocjenjuju ne ispunjava ni tehničke ni materijalne uslove tražene konkursom.

 

Takođe, oni ukazuju i na niz propusta koji je pratio proces izbora, a koji prema njihovim tvrdnjama nisu slučajni.

 

Ovaj konzorcij smatra kako nisu ispunjeni uslovi u pogledu potrebnih kadrova niti po pitanju potrebne opreme.

 

“Odabrani učesnik je izvrgao ruglu kompletan Javni konkurs prikazujući umjesto traženih mjernih uređaja i opreme za ispitivanje vozila i motora samo fotografije makete takve opreme, ali ne i pravu opremu niti dokaz o njenom posjedovanju”, navodi se u prigovoru.

 

Takođe, u ovom dokumentu se ukazuje i na nepravilnosti u ocjeni prijava. Naime, Komisija za izbor stručne institucije u svom izvještaju je navela kako “nije bilo potrebe za bodovanjem” da bi zatim u istoj rečenici navela kako “odabrani učesnik ima maksimalan broj bodova”.

 

“Valjanom ocjenom ponude i bodovanjem, komisija bi došla do zaključka da prijava odabranog učesnika nije adekvatna, odnosno da on nema kapacitete da vrši poslove koji mu trebaju biti povjereni”, tvrdi se u prigovoru.

Ministarstvo krije ko su članovi komisije

 

Ko su bili članovi komisije i na koji način je izvršeno bodovanje prijava, pokušali smo saznati od resornog ministarstva koje je vodilo postupak. Međutim na naša konkretna pitanja dobili samo šture odgovore.

 

U njima navode kako je komisija formirana rješenjem vršioca dužnosti ministra te da su po raspisanom konkursu stigle dvije prijave.

 

“Komisija je konstatovala da samo jedan kandidat ispunjava uslove iz Javnog konkursa za izbor Stručne institucije za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj, o čemu je sačinjen izvještaj. Vlada se upoznala sa izvještajem i zadužila ministra da donese Odluku o izboru Stručne institucije. Na navedenu Odluku uložen je prigovor, koji je u fazi razmatranja”, navodi se u odgovoru Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

 

Kompaniji “Prointer” smo poslali pitanja vezana za optužbe njihovih konkurenata u ovom poslu, a odgovori na njih nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

 

Svi članovi konzorcija koji je izgubio ovaj posao, a koji je uputio prigovor su odbili govoriti za CAPITAL na ovu temu.

 

Podsjećamo, nekoliko dana prije kraja 2019. godine Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske raspisalo je konkurs za izbor Stručne institucije za tehničke preglede u Republici Srpskoj sa čime je i zvanično počela trka za posao vrijedan na desetine miliona maraka.

 

Zanimljivo je da se u konkursu ne navodi na koji period će biti potpisan ugovor. Zakonska regulativa dozvoljava da on bude sklopljen maksimalno na deset godina.

 

(Capital)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *