“Prljavi” novac završava u budžetu RS

Društvo

U poslednjih devet godina u Srpskoj je privremeno ili trajno oduzeto preko 23 miliona KM nelegalno stečene imovine, među kojima je i određena količina “prljavog” novca, odnosno gotovine za koju je utvrđeno da potiče iz krivičnih djelAa.

 

Novac je oduzet u raznim policijskim akcijama širom RS od kriminalaca koji su osuđeni za trgovinu drogom, korupciju, organizovani kriminal i druga djela.

 

Za razliku od droge ili oružja, za koje je opšte poznato da se organizovano i kontrolisano uništavaju, ili (ne)pokretne imovine koja se kasnije prodaje ili poklanja u tzv. društveno korisne svrhe, istraživali smo šta se dešava sa zaplijenjenim novcem i koliko je “keša” trajno oduzeto od kriminalaca.

 

Takav “prljavi” novac, koji se oduzme pravosnažnim sudskim presudama, na kraju završava u – budžetu RS.

 

U Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom RS su nam potvrdili da oduzeti novac, a koji je pribavljen krivičnim djelom, uplaćuju na račun javnih prihoda Republike Srpske. Od osnivanja ove agencija 2010. godine do kraja 2019. godine, na račune javnih prihoda RS uplaćeno je ukupno oko pola miliona trajno oduzetog novca.

 

– Za slučajeve u kojima je pravosnažnim sudskim presudama oduzet novac primjenom mjere bezbjednosti oduzimanja predmeta, oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom ili mjerom trajnog oduzimanja imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, Agencija oduzeti novac preuzima i uplaćuje na račun javnih prihoda RS. U periodu od osnivanja Agencije 2010. godine, pa do kraja 2019. godine, u budžet RS je uplaćeno 517.328 KM trajno oduzetog novca – objasnila je za Mondo Svjetlana Kusić, direktorka Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS.

 

U navedenom devetogodišnjem periodu, trajno je oduzeto oko 12,7 miliona KM nelegalne imovine, od čega u prošloj godini samo oko 15.500 KM, dok je vrijednost imovine za koju je MUP RS lani predložio mjere oduzimanja ili blokade, bila daleko veća.

 

– U toku 2019. godine predloženo je određivanje privremene mjere oduzimanja radi obezbjeđivanja pokretne i nepokretne imovine vrijedne 6. 414.996 КM. Takođe, u istom periodu je blokirana imovina ukupne vrijednosti 3.161.000 КM – potvdili su nam u MUP-u RS.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *