FZO RS finansira implantate za djecu sa oštećenim sluhom

Društvo

Fond zdravstvenog osiguranja RS u potpunosti će snositi trošak nabavke i ugradnje kohlearnog implantanta koji iznosi oko 32.000 KM

 

Fond zdravstenog osiguranja RS počinje da finansira kohlearne implantanata za decu sa oštećenim sluhom, a ovu zdravstvenu uslugu će pružati Univerzitetski klinički centar RS.

 

“S obzirom na to da trošak ugradnje kohlearnog implanta za jednog osiguranika iznosi oko 32.000 KM, ovo će biti velika finansijska olakšica za roditelje dece sa oštećenim sluhom, jer će ubuduće Fond u potpunosti snositi troškove finansiranja i ugradnje ovog aparata.

 

Kohlearni implantati se uglavnom ugrađuju deci sa urođenom obostranom gluvoćom, kao i deci sa preogresivnim postlingvalnim gubitkom sluha ili stanja nakon menignitisa. Sve dosadašnje studije kao i deca kojima su ugrađeni kohlearni implantati su pokazali da zahvaljujući ovom aparatu deca imaju uredno razvijen govor, redovno pohađaju školu i aktivni su članovi društvene zajednice. Takođe, sve svetske studije su dokazale da je uspešnog kao i efektnost ugradnje kohleranog implanta mnogo veća ako se deci ugradi u što ranijoj životnoj dobi”, saopštili su iz FZO.

 

Naglasili su da je ovo omogućeno izmjenom Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu koji je usvojio Upravni odbor ove institucije, te je i nastavak poslovnog opredeljenja Fonda da se osiguranicima u kontinuitetu obezbeđuje dostupnija i kvalitetnija zdravstvena zaštita.

 

“Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, te se njegova primena očekuje u drugoj polovini marta ove godine”, ističu u ovom fondu, piše Srpskainfo.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *