Zvanične preporuke za hotele i ugostiteljske objekte u Banjaluci

Društvo

Štab za vanredne situacije Grada Banjeluka izdao je preporuke za postupanje u hotelima i ugostiteljskim objektima u vezi sa korona virusom i aktuelnom epidemiološkom situacijom.

 

U svim objektima hotelskog i turističkog sektora, te u svim ugostiteljskim objektima, važno je sprovoditi i poštovati opšte mjere sprečavanja prenosa infekcija. Potrebno je pojačati dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova.

 

Prepuruke za hotele, motele, hostele i vlasnike objekata “stan na dan” pogledajte OVDJE.

 

Preporuke za ugostiteljske objekte pogledajte OVDJE.

 

Poštovati naložene mjere prevencije

 

Štab za vanredne situacije grada Banje Luke pozvao je sinoć sve sugrađane da se striktno pridržavaju restriktivnih mjera, koje je usvojila Vlada RS kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić je prenio da je potrebno da se svi pridržavaju naloga republičkih organa i da će, ukoliko bude nedisciplinovanog ponašanja, Štab biti primoran da ide na uvođenje još restriktinijih mjera.

 

Radojičić je precizirao da su, po nalogu Vlade RS, osim obustave nastave u školama i fakultetima, od danas zabranjena i sva javna okupljanja, kao mjera predostrožnosti kako ne bi došlo do daljeg širenja virusa. Od ove zabrane, izuzete su samo predškolske ustanove, odnosno vrtići, koji normalno nastavljaju sa radom.

 

Po odluci VladeRS, zabranjena su i sva sportska takmičenja i treninzi za djecu u uzrastu do 15 godina. Istovremeno, sportska takmičenja za odrasle moći će se i dalje održavaju, ali bez prisustva publike.

 

On je prenio da je Štab večeras naložio svim gradskim javnim ustanovama da otkažu sva takmičenja, izložbe, koncerte i slične događaje.

 

– Međutim, prekid nastave ne treba da znači da se svi oni sada treba da se preliju u kafiće i druga mjesta okupljanja. Ove mjere znače da treba minimalizirati društvene kontakte kako bi se spriječilo širenje virusa. Zato, roditelje i đake pozivamo da se pridržavaju ovih uputstava, a ako bude nediscipline, moraćemo ići i na zatvaranje ugostiteljskih objekata – rekao je Radojičić.

 

On je pozvao Banjalučane da se pridržavaju uputstva zdravstvenih radnika za pojačane mjere higijene, te da se starije osobe i hronični bolesnici smanje svoje kretanje što je više moguće kako ne bi doveli u pitanje svoje zdravlje.

 

– Gradske vlasti su u kontaktu i sa trgovačkim centrima, kako, zbog ove situacije, ne bi došlo do nestašice životnih namirnica. Po našim informacijama, stanje je uredno, osim ranije utvrđenog manjka zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava – rekao je Radojičić.

 

Prema informacijama Štaba, epidemiološka situacija se danas nije pogoršala, a dvoje oboljelih je u međuvremenu otpušteno na kućno liječenje zbog dobrog zdravstvenog stanja i isteka perioda inkubacije, a Grad, u okviru svojih nadležnosti, nastavlja sa sprovođenjem niza preventivnih mjera.

 

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović precizirala je da se u kućnoj izolaciji trenutno nalazi 50 osoba, dok su dvije osobe danas prebačene na UKC zbog sumnje na prisustvo korona virusa. Ona je naglasila da je Dom zdravlja od danas zabranio sve godišnje odmore za svoje zaposlene, kako bi se svi kapaciteti stavili na raspolaganje.

 

U međuvremenu, školske stomatološke ambulante nastaviće sa radom, i to samo u prvoj smjeni, kako ne bi došlo do opterećenja ove službe na Poliklinici – kazala je ona.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *