Produžen rok za podnošenje poreskih prijava

Društvo

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o potrebi produženja roka za podnošenje poreskih prijava, te je saglasna da bude produžen do 30. aprila.

 

Vlada je saglasna da do 30. aprila bude produžen rok za podnošenje poreskih prijava za 2019. godinu (godišnja poreska prijava za porez na dobit, godišnja poreska prijava za porez na dohodak i godišnja poreska prijava za doprinose nosioca porodičnih poljoprivrednih gazdinstava).

 

Iz Biroa Vlade Srpske je saopšteno da je Vlada saglasna i da rok za podnošenje poreskih prijava za 2020. godinu /poreska prijava za komunalnu taksu, poreska prijava za posebnu republičku taksu za preduzetnike i poreska prijava za registrovano oružje/ bude produžen do 30. aprila.

 

“Imajući u vidu situaciju u vezi s pandemijom virusa korona, te da je Vlada Srpske 16. marta proglasila vanrednu situaciju koja podrazumijeva niz mjera i restrikcija s ciljem sprečavanja širenja zaraze, Ministarstvo finansija Republike Srpske smatra da bi, u takvoj situaciji, bilo opravdano i cjelishodno produžiti rokove za podnošenje navedenih poreskih prijava”, naglašeno je u saopštenju.

 

Iz Vlade su podsjetili da postojeći rok ističe 31. marta i prema dosadašnjoj praksi i navikama poreskih obveznika, da poreske prijave podnose pred istek roka, opravdano je očekivati da će se na prijemnim šalterima Poreske uprave stvarati gužva što bi moglo pogoršati epidemiološku situaciju u Srpskoj.

 

Vlada je danas donijela i Odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske.

 

U saopštenju su podsjetili i da je Vlada Srpske 16. marta donijela odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Srpskoj usljed virusa korona.

 

“Za vrijeme trajanja vanredne situacije zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrdnji kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa i organizacija koja vrše javna ovlaštenja”, navedeno je u saopštenju.

 

Kako je istaknuto, zabrana se odnosi i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava.

 

Fizičko lice koje postupi suprotno zabrani iz ove odluke biće kažnjeno novčano u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM.

 

Pravno lice koje postupi suprotno zabrani iz ove odluke biće kažnjeno novčano u iznosu od 3.000 KM do 9.000 KM, dok će odgovorno lice u pravnom licu koje postupi suprotno zabrani iz ove odluke biti novčano kažnjeno u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM.

 

Za sprovođenje ove odluke zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *