U krugu UKC RS postavljeni objekti za trijažu pacijenata

Društvo

U krugu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na lokaciji Paprikovac postavljeni su objekti koji će služiti za trijažu pacijenata, zbog opasnosti od širenja novog virusa korona kako među samim pacijentima tako i medicinskim radnicima, saopštili su iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

 

U postavljenim objektima obavljaće se trijaža, razgovori i pregled pacijenata, te će ih nakon toga medicinsko osoblje upućivati u Urgentni centar UKC RS ili u Kliniku za infektivne bolesti.

 

Važno je naglasiti kako postoje tri grupe pacijenata.

 

“Prva grupa su pacijenti koji su pozitivni, ali nemaju simptoma i moraju biti u izolaciji. Druga grupa pacijenata ima simtpome i liječi se u Klinici za infektivne bolesti i ako bude potrebno liječiće se i na lokaciji u centru grada koja se priprema za veći priliv pacijenata. Treća grupa pacijenata je ona kojoj su potrebni respiratori i koji su životno ugroženi. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske raspolaže sa više od 50 respiratora, a ovoj situaciji smo jedini u regionu koji smo uspjeli nabaviti još četiri dodatna respiratora”, rekli su u UKC-u RS.

 

Iz UKC-a RS navode da su poduzeli niz mjera kako bi na adekvatan način zbrinuli pacijente u novonastaloj situaciji.

 

“Naime, u ovom trenutku najvažnije je sačuvati zdravstveni sistem i nosioce zdravstvenog sistema tj. medicinske radnike od eventualne zaraze kako bi naše stanovništvo dobilo pravovremenu njegu i zdravstvenu zaštitu”, saopštili su iz UKC-a RS.

 

UKC RS je prvi u regionu, još prije mjesec dana započeo sa aktivnostima adaptacije prostora na staroj lokaciji u centru grada, te postavio 115 kreveta za mogući priliv pacijenata pozitivnih na ovaj virus, a koje zbog eventualno popunjenih kapaciteta ne bi mogli smjestiti u Kliniku za infektivne bolesti.

 

Na ovoj lokaciji (stara Hirurgija) pripremaju se i dvije hirurške sale za operacije pacijenata potvrđenih i suspektnih na korona virus, kao i Jedinica intenzivnog liječenja. Za ovakve pacijente imamo obezbijeđeno još dodatnih 100 kreveta.

 

U prostoru Klinike za infektivne bolesti danas će biti završena operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a u njoj će se obavljati i porodi trudnica pozitivnih na ovaj virus carskim rezom.

 

Osoblje Klinike za infektivne bolesti pojačalo je svoja dežurstva i angažovanost osoblja kako bi adekvatno odgovorili na eventualni pojačani priliv pacijenata. Klinički zavod za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra raspolaže sa dovoljnim brojem testova za novi korona virus.

 

“Koristimo priliku da još jednom apelujemo na građane da pokažu maksimalnu odgovornost i disciplinu, te da se pridržavaju propisanih mjera i da ne dolaze u zdravstvene ustanove bez prijeke potrebe. Osnovni cilj ovakve reorganizacije naše ustanove je da pružimo zdravstvenu zaštitu pacijentima, ali i da istovremeno zaštitimo naše medicinske radnike”, navodeneo je u saoštenju UKC RS.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *