Studentima iz RS koji su u inostranstvu će dobiti pomoć

Društvo

Oko 25 studenata iz Republike Srpske nalazi se trenutno u inostranstvu i razmatramo kako da im pomognemo, rekao je Srđan Rajčević, ministar naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

“Mi smo dobili podatke od javnih univerziteta i radi se o oko 25 studenata koji su u Španiji, Rusiji, Poljskoj….”, rekao je Rajčević i dodao:

 

“Ministarstvo će danas kreirati web formular kojim će stupiti u kontakt s tim studentima. Biće organizovano operatorsko dežurstvo koje će kontaktirati sa studentima u inostranstvu da im se pruži sva neophodna pomoć, a to uključuje i finansijsku pomoć”, dodao je Rajčević.

 

Ministar je dodao da je razmatrana i opcija transporta tih studenata, ali da je zbog otežavajućih okolnosti na globalnom nivou donesena odluka da je za sada najbolje da studenti ostanu u državama u kojima se nalaze, ali da će im biti obezbijeđena sva potrebna pomoć.

 

“Nećemo ih ostaviti neobezbijeđene”, istakao je Rajčević.

 

Kada je riječ o ispitima, s obzirom da se bliži aprilski ispitni rok, Rajčević je rekao da se ispiti ne mogu polagati na daljinu, te da će se razmatrati načini na koji će ispiti biti sprovedeni.

 

“Stav štaba je da se pričeka i vidi kako će se odvijati situacija. Sve opcije su u igri”, rekao je Rajčević.

 

Sonja Davidović, ministar porodice omladine i sporta, zahvalila se građanima koji prate smjernice nadležnih institucija i građanima koji su uzeli ulogu u pružanju pomoći onima kojima je potrebna. Ona je dodala da je primijećeno samoinicijativno okupljanje građana.

 

“Potrebno je da građani putem RCUZ prate javni poziv i da se na taj način uključe u pomoć, nikako samoinicijativno jer to može biti izvor problema, ali u svakom slučaju pozdravljamo”, rekla je Davidovićeva.

 

“Drugo, primijetili smo u parkovima i drugim mjestima povećan broj građana i to ne želimo spriječiti, ali pozivamo građane da poštuju sve preporučene mjere, da drže odstojanje i nose maske”. istakla je Davidovićeva.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *