Radojičić: Drugi i treći klaster pred gašenjem

Društvo

Od juče nisu registrovani novi zaraženi od virusa korona i još uvijek možemo kontrolisati klastere, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon sjednice štaba za vanredne situacije.

 

– U kućnoj izolaciji se nalazi 788 osoba a pod nadzorom 1. 442 osobe . Za sada imamo kontrolu nad postojećom situacijom i to je ono što je važno. Nulti klaster je ugašen a prvi i drugi su se nalaze pred istekom 14 dana kućne izolacije i zato govorim da je izućih sedam dana kada je prenošenje unutar zajednice kritično . Naravno imamo dolazak i iz inostranstva gdje pojedinci dolaze sa zarazom i tu gledamo kakve su mogućnosti prenošenjaster su pred gašenjem i zato su naredni dani važni – kazao je Radojičić.

 

Dodao je da gradske službe kontrolišu da li se svi pridržavaju samoizolacija.

 

– U ovom momentu je izdato 550 rješenja koja su u raznim fazam kontrole i trenutno su najveći problem adrese koje su navedene u rješenjima a ne sama lica – kazao je on.

 

Dodao je da od jutros pijace u gradu ne rade jer na osnovu odluke Republičkog štaba one ne mogu da rade.

 

– Ne mogu da rade gradske veledrogerije jer je takvu odluku donio grad – naveo je Radojičić.

 

Kazao je da je skraćeno radno vrijeme dragstora i pekara jer je na snazi policijski čas i svi rade do 18 časova, a ne kao što je ranije bio slučaj do 22 časa.

 

– Iskomunicirali smo sa vjerskim zajednica. Održavaće se vjerski obredi, ali sa održavanjem higijene i pojačane mjere distance među vjernicima – istakao je gradonačelnik.

 

Kazao je da danas nije u funkciji telefonska linija na koju ranjive kategorije mogu naručiti osnovne životne namjernice jer je nedjelja, ali dodao da će on biti u funkciji od sutra.

 

– Očekujemo povećan broj narudžbi sutra – kazao je Radojičić.

 

Naglasio je da se u ovom momentu koncentrišu na sprečavanje širenja i zato se trude da spriječe širenje bolesti kroz smanjenje socijalnih kontakata.

 

– U narednim danima biće određenih najava kada su u pitanju ekonomske mjere. Grad će u utorak dati izjašnjenje kakav će biti naš stava oko naplate nekih obaveza koje pristižu. Imaćemo razumjevanja jer smo svjesni da je došlo do pada prometa u svim djelatnostima – rekao je Radojičić.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *