Nastava na daljinu za srednjoškolce i studente

Društvo

Univerzitet u Banjaluci od danas počinje sa izvođenjem nastave po sistemu učenje na daljinu zbog situacije prouzrokovane virusom korona, a nastava na daljinu počinje i za učenike srednje škole u Srpskoj.

 

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je Srni da su pripremljene instrukcije za korišćenje pojedinih platformi u okviru kojih je moguće držati predavanje na daljinu.

 

– Opredijelili smo se za “Gugl” platforme, “Gugl” učionice, odnosno “Gugl mit” tako da imamo mogućnost da održimo predavanje i tako predavanje postavimo i dozvolimo studentima da ga slušaju kada oni žele da to slušaju. Imam i drugu opciju da u zakazanom terminu nastave održimo predavanje, a da nam se studenti prijave i da držimo nastavu uživo samo na distance – naveo je Gajanin.

 

On je naveo da je jako dobro prihvaćena takva informacija još prošle sedmice i od nastavnika i rukovodilaca fakulteta, ali i studenata.

 

Gajanin je rekao da će ove sedmice biti period uhodavanja i nastavnika i saradnika i studenata, ali da će se teorijska nastava odvijati u gotovo punom kapacitetu.

 

– Shodno razvoju situacije prilagođavaćemo naše nastavne i ispitne aktivnosti. Ono što trenutno nismo u mogućnosti da organizujemo na ovaj način jeste dio praktične nastave na pojedinim fakultetima, ali isto tako nismo u mogućnosti da organizujemo ispitne aktivnosti, ali sigurno ćemo se prilagoditi ukoliko ova situacija potraje – dodao je Gajanin.

 

On smatra da je u periodu vanredne situacije najbolje vrijeme iskoristiti i za studente da uče, dodajući da će im u tome pomoći njihovi nastavnici i saradnici.

 

Gajanin je naveo da je to dobro i da saradnici manje razmišljaju o vanrednoj situaciji i virusu korona.

 

– Bolje da radimo, a tehničke mogućnosti imamo za to imamo – istakao je Gajanin.

 

Nakon što je prošle sedmice počelo izvođenje nastave na daljinu za učenike osnovnih škola Republike Srpske, od danas nastava na daljinu počinje i za srednjoškolce.

 

Republički pedagoški zavod u saradnji sa direktorima srednjih škola usaglasio je način izvođenja nastave na daljinu koja će se odvijati upotrebom onlajn platformi za učenje, “Ofis 365” alata i drugih sistema komunikacije poput mejl adresa, društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je ranije Srni da će učenici ovim putem dobijati materijale i instrukcije za rad i na isti način slati profesorima urađene zadatke da pregledaju, te dobijati od njih povratne informacije.

 

– Na sedmičnom nivou direktori srednjih škola će imati obavezu da elektronski putem izvještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod o realizovanim aktivnostima nastave na daljinu – naglasila je Trivićeva.

 

U Republici Srpskoj već drugu sedmicu traje nastava na daljinu za učenike osnovne škole putem televizijskog servisa, sa mogućnošću onlajn praćenja.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *