Cvijanović: Moguće da ima više zaraženih od zvaničnog podatka

Društvo

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, u obraćanju građanima Srpske rekla je da je prošlo tačno 18 dana od prvog slučaja zareženog od korona virusa.

 

Nije isključila mogućnost da u Srpskoj ima više zaraženih od zvaničnog podatka, ističući da smo među prvima izrekli mjere za sprečavanje širenja zaraze.

 

Nabrojala je sve mjere zabrane koje su uvedene u Republici Srpskoj, a koje je izrekao Republički štab za vanredne situacije.

 

Naročito ističe mjeru objavljivanja imena onih koji ne poštuju pravila samoizolacije. Kaže da je ta mjera izrazito važna zbog sprečavanja širenja zaraze na druge.

 

– Veliku zahvalnost dugujemo prema zdravstvenm radnicima – poručuje predsjednica Republike Srpske.

 

Naglasila je da je Vlada pokrenula nabavku mobilne bolnice od 500 kreveta i 25.000 dodatnih testova za provjeru zaraženih.

 

Predsjednica se ovom prilikom zahvalila i Kini, koja pomaže Republici Srpskoj.

 

– Pred nama je nekoliko teških sedmica, a možda i mjeseci. Ne smijemo dozvoliti da se neodgovornim ponašanjem pojedinaca poništi sve ono što smo postigli – poručila je kategorična Cvijanovićeva.

 

Kaže da smo svi kao građani Republike Srpske dužni da se striktno pridržavamo uputstava kako situacija ne bi izmakla kontroli, kao što je u nekim i razvijem zapadnim zemljama.

 

– Ogroman broj građana je odgovoran, a oni koji nisu biće sankcionisani – kaže ona.

 

Poručuje svima da ostanu kod kuće, jer to znači briga o drugima, a prije svega o starijim građanima i hroničnom bolesnicima.

 

– To je naša briga u narednom periodu – navela je predsjednica RS.

 

Dodala je da se još ne mogu sagledati posljedice po privredu, istučići da je bitno što su mjere započete i ohrabruje Vladu da nastavi pregovore sa poslodavcima i sindikatima.

 

– Važno je da naši pravni subjekti dobiju moratorijum na plaćanje kredita. Bitno je i što će biti formiran fond za pomoć privredi, a kreiraju se i mjere za poljoprivredu – poručila je Cvijanovićeva.

 

Pohvalila je posebno nastavno osoblje koji je spremno ušlo u drugačji vid nastave, na daljinu.

 

– Zbog toga u budućnosti moramo više ulagati u informacione tehnologije – dodaje ona.

 

U ovom momentu je najvažnije da se, kako kaže, izborimo sa virusom i da izbjegnemo scene iz Italije.

 

– Moramo spriječiti masovni pritisak oboljelih na zdravstvenih sistem. Zato se naš život mora u narednom periodu promijeniti – istakla je ona.

 

Svjesna je da nije teško djecu držati u zatvorenom, ali poručuje da je to jedini način da se izborimo sa virusom.

 

– Samo ako svi budemo odgovorni u narednim sedmicama, a možda i mjesecima, zajedno sa zdravstvenim radnicima možemo da proglasimo pobjedu – poručila je predsjednica Republike Srpske na kraju obraćanja građanima.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *