Dvije godine od pronalaska tijela Davida Dragičevića

Društvo

Prije tačno dvije godine, 24. marta 2018. godine, na ušću rječice Crkvene u Vrbas kod banjalučke tvrđave Kastel, nađeno je beživotno tijelo Banjalučanina Davida Dragičevića (24).

 

Kako tada, tako ni danas, nisu poznate okolnosti tragične smrti mladog banjalučkog studenta.

 

“Krivični predmet počinjenog krivičnog djela ubistvo na štetu Davida Dragičevića iz Banjaluke, nalazi se u radu ovog Tužilaštva i u fazi je istrage. S obzirom da se predmet nalazi u fazi istrage, u interesu iste ne možemo odgovoriti na pitanja iz vašeg zahtjeva,” glasi jedini odgovor koji se može dobiti iz Okružnog janvog tužilaštva Banjaluka, na sva pitanje u vezi ovog slučaja.

 

Kao što je poznato, dva dana nakon pronalaska Davidovog tijela u Policijskoj upravi Banjaluka održana je konferencija za novinare koja je bila „okidač“ za proteste koji su organizovani isti dan na banjalučkom Trgu Krajine, a kada su se javnosti prvi put obratili vidno potreseni Davidovi roditelji Davor Dragičević i Suzana Radanović. Na spomenutoj pres konferenciji iznesene su tvrdnje da se navjerovatnije radi o „zadesnoj smrti“, te da se sumnja da je, prije kobnog trenutka, David Dragičević provalio u kuću Đorđa Rađena u banjalučkom naselju Lauš. Iz kuće su ukradeni određeni predmeti i novac, od kojih je dio navodno nađen u Davidovoj garderobi prilikom pronalaska leša. Veza između Davida i Rađena, nikada nije objašnjena.

 

Sve što je uslijedilo nakon toga, obavijeno je brojnim kontroverzama, i gotovo je nemoguće nabrojati sve što (ni)je učinjeno na ovom slučaju u protekle dvije godine.

 

Iznošene su brojne verzije i optužbe sa raznih strana o onome šta se dešavalo od 18. marta, kada je David posljednji put viđen, do 24. marta 2018. godine kada je nađen leš. Više puta su rađene obdukcije tijela, analize, uključivani vještaci, specijalisti sudske medicine i pravni stručnjaci iz regiona, dobrovoljno uplaćivan novac za međunarodnu istragu, organizovana javna saslušanja nadležnih u Narodnoj skupštini RS, skupštinska zasjedanja o ovoj temi… Sve su pratile i brojne optužbe, a najviše ih je izneseno na račun pripadnika MUP-a RS zbog sumnji u umiješanost pojedinaca u samu smrt, kao i uništavanje i prikrivanje određenih pojedinosti iz ovog predmeta.

 

Međutim, u novembru 2018. godine Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da neće sprovoditi istragu protiv tadašnjeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića, glavnog inspektora u ovoj upravi Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP-a RS zbog krivičnog djela „teško ubistvo“ na štetu Davida Dragičevića.

 

Objasnili su da je, cijeneći sve dokaze, zaključeno da „nema dokaza, informacija ili saznanja koji bi upućivali da su pripadnici MUP-a RS učestvovali u naručivanju, organizovanju i izvršenju ubistva“.

 

Takođe, isto tužilaštvo donijelo je odluku o obustavi istrage protiv direktora Zavoda za sudsku medicinu u Banjaluci Željka Karana, patologa koji je obavio obdukciju Dragičevićevog leša. Istraga je obustavljena zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo nesavjestan rad u službi na štetu oštećenog Davida Dragičevića.

 

Jedini iz istražnih i pravosudnih organa za koje je pokrenut sudski postupak su krim tehničari Zoran Bošnjak i Mikica Marjanac, koji se terete da su bacili Davidov donji veš, a koji je nakon obdukcije prebačen u depozit Policijske uprave Banjaluka. Optuženi su za krivično djelo „sprečavanje dokazivanja“, odnosno da su „u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili predmet koji služi kao dokaz“. Oni su se još početkom prošle godine izjasnili da nisu krivi, a u međuvremenu nije zakazano nijedno ročište u ovom predmetu.

 

“Glavni pretres protiv optuženih nije zakazan, a isti će biti zakazan u skladu s rasporedom i planom rješavanja predmeta postupjućeg sudije koji se rješavaju hronološkim redom, zavisno o datumu inicijalnog akta u predmetu,” odgovorili su nam u Osnovnom sudu Banjaluka.

 

Svakodnevna okupljanja na Trgu Krajine, koja je organizovala grupa „Pravda za Davida“ i koja su u nekim danima brojala na hiljade građana, nasilno su prekinuta 25. decembra 2018. godine, neposredno nakon izbora nove Vlade RS kada je na poziciju ministra unutrašnjih poslova RS reizabran Dragan Lukač.

 

Nekoliko dana nakon zabrane okupljanja u centru Banjaluke, te uklanjanja „Davidovog srca“ sa Trga, članovi „Pravde za Davida“ su i dalje insistirali na šetnjama i skupovima, ali je „finalnom“ policijskom akcijom 30. decembra 2018. godine, to razbijeno. Te noći su pripadnici MUP-a priveli više osoba, dok je Davor Dragičević „pobjegao“ i za njim je odmah raspisana potraga. Kasnije je sam objavio da je u Austriji, kao i da neće odustati od potrage za istinom o ubistvu sina. U tu zemlju su iz Banjaluke preneseni i ekshumirani posmrtni ostaci Davida Dragičevića, i kasnije sahranjeni na groblju u blizini Beča.

 

Iz „Pravde za Davida“, koja je u međuvremenu iz neformalne grupe građana prerasla u pokret koji se sudski registrovao i čiji pojedini članovi najavljuju kandidature na predstojećim lokalnim izborima, poručuju da nikada neće odustati od potrage za istinom.

 

“Zabrane okupljanja, stalna legitimisanja, audio i video snimanja, informativni razgovori, česta lišavanja slobode, zadržavanje u pritvorskim jedinicama, pokretanje brojnih prekršajnih, ali i krivičnih procesa, na stotine prekršajnih naloga, suđenja. Nakaradni i truli sistem ustao je protiv ‘malih’ i ‘običnih’ ljudi koji traže samo jedno – istinu i pravdu za našeg ubijenog mladog sugrađananina, studenta Davida Dragičevića. Pritisak i dalje traje, ali mi ne odustajemo,” poručili su članovi „Pravde za Davida“.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *