Udruženje novinara RS traži jednak pristup informacijama svim medijima

Društvo

Udruženje novinara Republike Srpske pozvalo je predstavnike institucija da za građane najvažnije informacije o pandemiji prouzrokovanoj virusom korona i preventivnim mjerama koje se uvode, saopštavaju isključivo na konferencijama kojima imaju pristup svi mediji.

 

– Neprimjerenom smatramo praksu koju je počeo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Nije korektno prema građanima Republike Srpske, a ni prema medijima ključne mjere, koje utiču na život svih, poput uvođenja policijskog časa ili kazni za one koji nemaju zaštitne medicinske maske, saopštavati u programu bilo koje privatne medijske kuće – navodi se u saopštenju iz ovog Udruženja.

 

Dodaje se da ovakve informacije moraju da budu pravovremeno saopštene svima pod jednakim uslovima. Samo tako će se obezbijediti zajednički cilj – kvalitetno i sveobuhvatno informisanje javnosti.

 

– Ističemo gotovo besprijekoran odnos većine predstavnika institucija prema javnosti i medijskim radnicima i dosljednu primjenu mjera, koje u prostorijama za konferencije za medije štite zdravlje naših kolega – navodi se u saopštenju iz Udruženja novinara Republike Srpske.

 

Ističe se i da u borbi za suzbijanje i uništavanje opasnog virusa ohrabruje činjenica da naši mediji, sa zanemarljivim izuzecima, poštuju etički kodeks izvještavanja i smjerice navedene u sopštenju Udruženja novinara Republike Srpske koje su izdali prije početka pandemije u Srpskoj.

 

Udruženje novinara Republike Srpske apeluje i na Republički štab za vanredne situacije da mjerama ekonomske podrške ugroženim privrednim subjektima obuhvati i medijske kuće suočene sa najvećom štetom.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *