Ministarstvo finansija: Budžet RS stabilan, plate i penzije će biti redovne

Društvo

Budžet Republike Reublike je stabilan, a sve obaveze prema budžetskim korisnicima, uključujući redovnu isplatu plata i penzija, izvršavaju se na vrijeme, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 

Ministarstvo finansija i Vlada su opredijeljeni da obezbijede stabilno i pouzdano funkcionisanje budžeta Republike, te pomognu privredi i stanovništvu zbog čega se radi na uvođenju novih mjera za sanaciju stanja izazvanog štetnim posljedicama virusa korona virusa po privredu Srpske.

 

Iz Ministarstva su istakli da će Budžet zadržati stabilnost zahvaljujući mjerama koje su pravovremeno preduzete, prethodno planiranom budžetskom suficitu i budžetskim rezervama, te formiranjem posebnog računa Fonda solidarnosti.

 

U saopštenju se napominje da će budžet i dalje zadržati stabilnost zahvaljujući pregovorima sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući i značajnu pomoć vlasti Srbije i Kine.

 

“U ovim teškim vremenima posebnu zahvalnost iskazujemo vlastima Srbije koje su i prethodnih godina, ali i u ovim teškim vremenima i uslovima globalne prijetnje po ekonomiju i stanovništvo, iskazale nesebičnu podršku prema Republici Srpskoj”, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

 

U Ministarstvu finansija su istakli da je je u vrhu prioriteta zaštita zdravlja stanovništva, kao i podrška privredi, zbog čega je u martu obezbijeđena hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u Republici Srpskoj.

 

“Svi podsticaji iz 2019. godine za poljoprivredne proizvođače su izmireni, a redovno se izmiruju i podsticaji iz 2020. godine. Planirane su i nove mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima s ciljem omasovljenja proizvodnje, uključujući i dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena u visini od 50 odsto njegove cijene”, naglašeno je u saopštenju.

 

Od pojave virusa korona, te proglašenja vanredne situacije u Republici Srpskoj, Ministarstvo finansija aktivno radi na sveobuhvatnim mjerama u okviru svoje nadležnosti koje bi privredi i građanima trebalo da omoguće da sa što manjim posljedicama prevaziđu postojeće poteškoće koje bi mogao da prouzrokuje pad prihoda u narednom periodu.

 

Mjere u oblasti poreza obuhvataju odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna 2020. godine, a one će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine, prolongiran je rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava do 30. aprila da bi se poreskim obveznicima olakšalo izvršenje obaveza imajući u vidu vanrednu situaciju.

 

Na internet stranici Poreske uprave sva pravna lica i preduzetnici mogu preuzeti formu pisane izjave za odgođeno plaćanje poreskih obaveza, koju je potrebno poslati na elektronsku adresu odgodaplacanja@poreskaupravars.org.

 

Jedna od pedloženih mjera je i smanjenje za 60 odsto paušalnog plaćanja poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih.

 

Značajnu ulogu u narednom periodu imaće bankarski sektor, koji je dobro kapitalizovan i odlučan da pruži olakšice građanima i privredi, ali i Investiciono razvojna banka koja je već preduzela određene korake, uvodeći moratorijum na otplatu kredita.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *