Svi testirani na granicama do sada bili negativni

Društvo

Na graničnim prelazima koji su na teritoriji RS do sada je testirana 301 osoba i svi nalazi su bili negativni, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

 

Po njegovim riječima, svi su oni došli iz zemalja koje su označene kao sama žarišta virusa korona, uglavnom u Evropi.

 

Zbog toga će se mijenjati i način rada sa ljudima koji dolaze na granične prelaze iz inostranstva, objašnjava ministar.

 

– Na graničnom prelazu Gradiška testirane su 253 osobe, u Brodu 42 osobe, a u šamcu šest osoba. Svi su bili negativni. I nakon mjesec dana stalnog praćenja rada karantinskih objekata pri graničnim prelazima na teritoriji RS, sada prelazimo na sljedeći aspekt, a to je da ćemo sve osobe nakon pregleda i utvrđivanja da li imaju simptome ili nemaju, upućivati odmah u lokalne zajednice, u karantine koji su tamo pripremljeni – ističe Šeranić.

 

Po isteku karantinskog perioda od 14 dana, radiće se kontrolni nalazi prije nego što ove osobe budu došle u lokalnu zajednicu.

 

– Znači, nećemo uzimati više nalaze na samoj granici, nego ćemo obaviti trijažne preglede, utvrditi da li je neko obolio ili nije, s obzirom na to upućivati ih u karantine u opštinama. Lokalne zajednice su od prošlog ponedjeljka dobile zaduženje da moraju da formiraju lokalne karantine, gdje će smještati ove pacijente i imaju jasna uputstva kako da postupaju – kaže ministar.

 

Trenutno se u karantinu u Gradišci nalazi 136 osoba, u Šamcu 19, a u Brodu 68, od kojih je 36 osoba sa prebivalištem u RS. Od juče je u funkciji i karantin na graničnom prelazu Rača, gdje je smješteno 16 osoba koje su juče prešle granicu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *