Šeranić: Za vozače kamiona kućna izolacija, za putnike karantin

Društvo

Vozači kamiona iz Republike Srpske koji prevoze robu i takvim vozilom ulaze u BiH imaju mogućnost da idu u kućnu izolaciju, dok se njihove kolege, koje to učine privatnim vozilom, tretiraju kao putnici i odlaze u karantin, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

 

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci pojasnio da kamiondžije po dolasku na granicu dobijaju rješenje za kućnu izolaciju od 14 dana.

 

“Oni, u slučaju kretanja u tih 14 dana ili da bi otišli po kamion, moraju dobiti od svog poslodavca potvrdu o odlasku na sljedeću turu”, rekao je Šeranić i dodao da ove vozače “prati onaj koji ih kontroliše”.

 

On je objasnio da je moguće da su određene osobe, koje su prevoznici i voze kamion u drugim zemljama, zadržane u karantinu, ali je ponovio da su oni, najvjerovatnije, ušli u BiH privatnim vozilima ili automobilima.

 

“Onda se oni tretiraju kao sve ostale osobe koje su putnici. To znači da idu u karantin u Gradišku, da se tamo pregledaju i evidentiraju, da im se uzimaju nalazi i da ih se prosljeđuje dalje u karantin u njihovim lokalnim zajednicama na 14 dana. To je ta razlika”, naveo je Šeranić.

 

Šeranić je rekao da ljekari izdaju recepte za lijekove za tromjesečnu terapiju ili duži vremenski period da pacijenti ne bi išli često u ambulante i izlagali se riziku da dođu u kontakt sa potencijalno oboljelim licima od korona virusa, te dodao da to nije ništa neuobičajeno.

 

U Republici Srpskoj do sada je potvrđen 226 slučaj osoba pozitivnih na novi virus korona.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *