Sindikat: Ne prisiljavati radnike da pune Fond solidarnosti

Društvo

– Rukovodioci organa uprave i javnih službi namaju pravo vršiti pritisak na radnike kako bi „bilo dobro“ da potpišu izjavu o dobrovoljnom odricanju od dijela plate za Fond solidarnosti. Posebno to pravo nemaju, moralno, sve dok se ne odreknu mnogobrojnih političkih privilegija koje uživaju nauštrb radnika i ostalih građana.

 

Ovo je danas izneseni stav Sindikata uprave RS, kojima su, kako navode, brojni radnici javili sa pritužbom da su pod pritiskom da se putem ankete izjasne o odricanju dijela plate u korist novoformiranog Fonda.

 

-Vlada RS je usvojila zaključak uz preporuku da se izvrši anketa u okviru organa uprave i javnih službi i fondova da li su radnici raspoloženi da se na bazi dobrovoljnosti odreknu dijela plate. Prema našim saznanjima, anketa se na terenu pretvara u “naredbodavnu izjavu” o dobrovoljnom odricanju dijela plate – naveli su iz ovog Sindikata.

 

Pritom su ih uputili da radnik sam, bez pritiska, odlučuje da li će i u kom iznosu solidarno učestvovati u finansiranju Fonda solidarnosti.

 

Sindikalci poručuju, svako ko bude naredbodavno i ucenjivački nastupao prema zaposlenima, biće predmet rada ovog Sindikata i neće proći bez suočavanja sa javnošću.

 

– Rukovodioci koji su danas počeli prikupljati izjave o dobrovoljnom odricanju dijela plate radnika, uz “prijeteće i naredbodavne opaske” da je bolje da radnici sami potpišu odricanje 10 odsto od neto plate zaposlenog, od sutra će se naći na “crnoj listi” Sindikata, kažu u ovoj organizacji.

 

Dodaju da će objavljivati njihova imena i stranku iz koje dolaze. Ovo se pogotovo odnosi na gradonačelnike i načelnike koje u oktobru čekaju izbori.

 

– Naučite da radnici nisu vaše vlasništvo i vaše igračke. Sve dok se ne odreknete svih političkih benefita nauštrb radnika, nemate moralno pravo da to tražite od radnika. Biće vas sramota izaći na ulicu – poruka je predsjednika Sindikata uprave RS Bože Marića.

 

Takođe dodaju da nije vrijeme za politikanstvo i ucjene radnika, već za jedinstvo i solidarnost.

 

– Ovo što se pokušava, neće vam to tako proći – kažu u ovom strukovnom sindikatu radnika organa uprave i javnih službi.

 

(Mojabanjaluka.info)

Tagged

1 thought on “Sindikat: Ne prisiljavati radnike da pune Fond solidarnosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *