Moratorijum na otplatu kredita građanima u FBiH

Društvo

Agencija za bankarstvo Federacije BiH donijela je odluku o moratorijumu ili nekoj drugoj olakšici otplate kredita građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost zbog negativnih efekata stanja nesreće.

 

Zahtjev za moratorijum mogu podnijeti i korisnici kredita čijem je članu domaćinstva smanjena kreditna sposobnost ukoliko je, prilikom odobrenja kredita, uzimana u obzir kreditna sposobnost članova domaćinstva.

 

“Zvaničnici, državni zaposlenici, zaposleni u javnim preduzećima, korisnici budžeta, kao i svi drugi kojima se primanja redovno isplaćuju nisu obuhvaćeni privremenom mjerom moratorijuma na otplatu kredita”, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

 

Nije moguće donijeti odluku koja bi svim korisnicima kredita omogućila moratorijum na otplatu, jer kako se navodi u saopštenju, ne može imati jednak status lice koje je ostalo bez posla i lice koje je zaposleno u javnom preduzeću i ima redovne prihode.

 

“Isto je i za pravna lica, jer sve zajedničke institucije i pravna lica koja imaju stabilno poslovanje ili čak povećan promet, ne mogu imati pravo na moratorijum, jer je to predviđeno za pravna lica kojima je znatno otežano poslovanje kao posljedica negativnih efekata stanja nesreće”, napominju iz Agencije.

 

Fizička i pravna lica koja imaju pravo na odgođeno plaćanje mogu podnijeti zahtjev i, u dogovoru sa bankom, dobiti moratorijum na otplatu kredita na period od 90 dana, u kojem otplata i obračun kamate miruje.

 

“Banke će i samoinicijativno pokretati ove aktivnosti ukoliko procijene da je otplatna sposobnost klijenta ugrožena”, navode iz Agencije.

 

Osim moratorijuma na kredite, olakšano je i odobravanje kredita za likvidnost klijenata pravnih lica s ciljem obezbjeđenja likvidnosti ekonomije i spasavanja radnih mjesta.

 

“Moratorijumom na otplatu kredita klijentima neće biti ugrožen rejting – loša kategorizacija”, saopšteno je iz Agencije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *