Višković izjavom o stimulacijama naljutio doktore

Društvo

Povodom izjave predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, “da nisu svi radnici podnije isti teret i da će stimulacije za ljude koji su podnijeli najveći teret u ovoj situaciji sigurno biti”, naišla je na oštar protest Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

 

“Predsjednik Vlade nema pravo da na nezakonit način i potpuno paušalno ocjenjuje radni doprinos zdravstvenih radnika i javnih zdravstvenih ustanova jer time stvara nepotrebne podjele u zdravstvu”, kaže se u saopštenju Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske. .

 

U saopštenju se navodi da, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske energično izražava oštar protest povodom potpuno neosnovane izjave predsjednika Vlade Republike Srpske, koji je dana 03.04.2020.godine u fukciji komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije, izjavio:

 

– “Nisu ni svi zdravstveni radnici podnijeli isti teret. Ne može se mjeriti rad Doma zdravlja u Banjaluci i u nekoj drugoj lokalnoj zajednici ili Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske sa nekim bolnicama. Stimulacije za ljude koji su podnijeli najveći teret u ovoj situaciji sigurno će biti” –

 

“Povodom navedene izjave Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske javno poziva gospodina Radovana Viškovića da objasni javnosti kojim kantarom je on to izmjerio teret i rizike koji u vrijeme ove opasne virusne pandemije sa sobom nosi svaki zdravstveni radnik, kao i svaka javna zdravstvena ustanova i kakve to razlike mogu da budu u doprinosu borbi protiv virusa između zdravstvenih radnika, bilo da rade u Banja Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu ili Čajniču”, stoji u saopštenju.

 

U saopštenju dodaju da je ova izjava prije svega dokaz da gospodin Radovan Višković, kao premijer nije zaboravio zaključak koji je u septembru prošle godine donijela Vlada Republike Srpske po kojem je trebalo da se do početka ove godine značajno povećaju plate zdravstvenim radnicima, kao i da je on lično za to odgovoran jer je svjesno i grubo prevario sve zdravstvene radnike.

 

“Sada gospodin Višković svojim namjernim ili nesmotrenim, ali svakako neprimjernim izjavama pokušava da podijeli zdravstvene radnike na one koji navodno “nose teret” i one koji navodno “ne nose teret”, pa da po tom osnovu nejednakim postupanjem i diskriminacijom umanji očekivane uvećane troškove u zdravstvu”, naglašavaju u saopštenju.

 

“Stoga upozoravamo predsjednika Vlade Republike Srpske da se odgovorno ponaša i da je dužan da poštuje Ustav i zakonske propise Republike Srpske, a posebno zdravstvene propise o epidemiološkoj zaštiti zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u pogledu zaštitne odjeće i opreme, a za što ga kao komandanta Republičkog štaba ubuduće smatramo lično odgovornim jer namjeravamo preduzimati sve zakonske mjere za zaštitu osnovnih prava zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika”, saopšteno je iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *