Jandrić: Naredne tri sedmice ključne u borbi protiv korone

Društvo

Prateći tok epidemije u Srpskoj, naredne tri nedjelje će biti ključne, jer sve epidemije imaju svoj prirodni tok, a jedan od razloga je i što su na vrijeme preduzete sve potrebne mjere koje ćemo nastaviti prilagođavati u skladu sa kretanjem epidemije.

 

To kažu u Institutu za javno zdravstvo RS, podsjećajući da sve u velikom dijelu zavisi i od toga koliko svaki građanin Srpske poštuje donesene mjere.

 

Podsjetimo, trenutno su u RS pod zdravstvenim nadzorom 7.794 osobe, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 13.530 osoba. Već danim bilježimo manje osoba pod nadzorom, a više onih koji izlaze iz zdravstvenog nadzora.

 

– Smanjen broj ljudi pod zdravstvenim nadzorom znači da je manji broj onih kod kojih je potreban nadzor, odnosno koji dolaze iz inostranstva u odnosu na prethodni period, a povećan broj osoba koje su završile obavezan četrnaestodnevni nadzor – kaže za Srpskainfo specijalista epidemiologije u IJZ RS Ljubica Jandrić.

 

Ona upozorava da bi do povećanog broja oboljelih dovela intenzivnija lokalna transmisija.

 

– Međutim, s obzirom da su blagovremeno preduzete potrebne mjere da se to ne desi, očekujemo umjereno javljanje oboljevanja i razvučenu epidemijsku krivulju, a ne eksplozivan tok epidemije, takozvani fenoman plamena svijeće – objašnjava Jandrićeva.

 

Prema njenim riječima, u proteklom periodu se pokazalo da izolacija oboljelih sa blagom kliničkom slikom u porodici nije dala očekivane rezultate, odnosno došlo je do širenja bolesti u porodičnom okruženju.

 

– Da bi se to svelo na najmanju moguću mjeru, sve oboljele koji su izvori zaraze bolje je izolovati izvan porodičnog okruženja. Takođe, prednosti nove strategije, odnosno pojačanog testiranja, ogleda se u tome da se kontroliše zdravstveno stanje svih lica koja ulaze u RS koja mogu biti potencijalni izvori zaraze. Smještanje pozitivnih u posebne objekte ima za cilj da se izoluje izvor zaraze kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti na okolinu – objašnjava Jandrićeva.

 

Dodaje da se testiranje sprovodi u skladu sa definicijom slučaja, a to su osobe sa određenim simptomima – temperatura, kašalj, otežano disanje, slabost u tijelu, koja imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu, lica koja su bila u kontaktu sa sigurno oboljelim ili sumnjivim na oboljenje, kao i osobe sa teškim respiratornim sindromom koji zahtijeva bolničko liječenje.

 

– Pojačano testiranje podrazumijeva obuhvatanje šireg kruga potencijalno izloženih, s ciljem ranog otkrivanja oboljelih kako bi se što prije izolovali kao izvori zaraze – ističe Jandrićeva.

 

Dodaje da virus SARS-CoV 2 u spoljnoj sredini opstaje neko određeno vrijeme što zavisi od mikroklimatskih uslova, medijuma i površina gdje se virus nalazi.

 

– Virus je otporan na niskoj temperaturi, a osjetljiv je na povišenoj, odnosno, visokoj temperaturi. Temperatura od preko 60 stepeni celzijusa uništava SARS-CoV 2 – kaže Jandrićeva.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *