Šeranić: Pojačavamo testiranje zdravstvenih radnika i njegovatelja

Društvo

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže da će sedmica koja je pred nama proći u pojačanom testiranju na zarazu korona virusom.

 

– Juče smo imali stručni sastanak sa kolegama epidemiolozima i mikorbiolozima u vezi sa daljom strategijom testiranja. Naglasio bih da imamo dovoljno testova, između 18.000 i 20.000, i da će oni biti stavljeni u upotrebu – objašnjava Šeranić.

 

Poručuje da će se ići u širi skrining zdravstvenih radnika, bez obzira na to da li oni imaju simptome ili ne.

 

– Testiraćemo ih metodom slučajnog uzorka, kako bismo provjerili njihovo zdravstveno stanje. Takođe, pod nadzor ćemo staviti i njegovatelje u staračkim domovima, kako bismo spriječili da zaraza uđe u ove objekte – naglašava Šeranić.

 

Dodaje da su svi domovi zdravlja u obavezi da aktiviraju svoje ambulante za akutne respiratorne infekcije. Uzorkovanje će se raditi svima koji imaju bilo kakvu vrste respiratorne infekcije, bez obzira mogu li s e dovesti u vezu sa nekim ko je pozitivan na korona virus.

 

– Ostajemo pri strategiji da ćemo licima iz domaćinstva gdje su registrovani pozitivni na korona virus, takođe raditi testiranje, kako bismo spriječiti širenje zaraze u porodici – kaže Šeranić

 

On objašnjava da se lice smatra oporavljenim od zaraze, kad dva kontrolna testa u 24 časa pokažu negativan nalaz.

 

– Onima koji su u lokalnim karantinima, po isteku period od 14 dana uzećemo uzorke i testirati ih, prije nego što ih vratimo u zajednicu – kaže Šeranić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *