Na virus korona pozitivne još još dvije osobe

Društvo

U protekla 24 časa u RS je testirano 179 uzoraka, a na korona virus pozitivne su još dvije osobe, potvrdio je ministar zdravlja Alen Šeranić.

 

Od ukupnog broja novopotvrđenih slučajeva korona virusa jedan je iz Banjaluke, a drugi iz Laktaša. Jedan je već bio hospitalizovan u UKC, sa srednje teškom kliničkom slikom, a drugi je bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na korona virus. Jedan muškarac je srednje, a drugi mlađe životne dobi.

 

Šeranić  je rekao da to jeste dobra vijest, ali da je još rano za optimizam i opuštanje.

 

– To što imamo samo dva pozitivna nalaza ne znači da je vrijeme za opuštanje. Većina testiranih su zdravstveni radnici ili pacijeti koji su bili u karantinu, u Studetskom domu u Banjaluci, pa su se oporavili. Dakle, bilo je na neki način očekivano da nema mnogo pozitivnih – rekao je Šeranić.

 

Ministar zdravlja RS ranije je objasnio da rezultate testiranja treba uvijek posmatrati u odgovorajućem kontekstu, odnosno da je bitno ko su testirani.

 

– Recimo, samo jedno lice koje bi bilo pozitivo među zdravstvenim radicima bilo bi ozbiljan problem za zdravstveni sistem i zajednicu, s obzirom na to kakav posao ti ljudi obavljaju i na kontakte koje medicinari imaju sa pacijentima – rekao je ministar Šeranić.

 

U Srpskoj je registrovano ukupno 348 pozitivnih na korona virus, a od posljedica ove bolesti do sada je preminulo 12 osoba.

 

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno jsu 6.773 osobe, dok je nadzor prestao za 14.991 osobu.

 

U Srpskoj se do sada oporavilo ukupno 65 osoba – 46 iz Banjaluke, sedam iz Laktaša, tri iz Kotor Varoša, a po dvije iz Modriče, Prnjavora i Čelinca.

 

U Univerzitetskom kliničkom centru RS liječi se 37 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Na respiratoru je pet osoba. Na staroj lokaciji klinike za plućne bolesti 46 osoba sa lakšom kliničkom slikom, dok u izolaciji UKC deset osoba čeka na nalaz.

 

U Doboju, Bijeljini i Zvorniku na liječenju su po tri osobe, a Istočnom Sarajevu dvije.

 

Najviše pozitivnih na korona virus je iz Banjaluke – 228. Među zaraženima, 232 osobe su starosne dobi između 30 i 64 godina. Od 65 do 75 godina ih je 29, a 23 je starije od 75 godina.

 

Trenutno je u karantinima na graničnim prelazima u Srpskoj 45 osoba.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *