Radojičić: Banjaluka nije stigla do vrhunca epidemije, ne popuštamo mjere

Društvo

Sa presjekom u 14 časova u Banjaluci imamo 232 oboljela, broj novooboljelih linearno raste. Ne možemo govoriti da je Banjaluka stigla do vrhunca epidemije i ne daje razloga da popuštamo uvedene mjere zaštite, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

 

– U Domu zdravlja bilježimo nešto manji broj pacijenata oboljelih od akutnih respiratornih oboljenja. Sve osobe sa ovim simtomima biće testirane u što skorije vrijeme, po nalogu reosrnog ministarstva – rekla je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović. Ona se zahvalila građanima što poštuju mjere.

 

– Inspekcija je kontrolisala subjekte koji su počeli rad ovih dana, javne i privatne ustanove, kao i Domove za stara lica s obzirom da je starijim ljudima dozovljeno kretanje u određenom period – precizirao je Raodjičić.

 

Najavio je otvaranje trećeg karantina u Srednjoškolskom domu, gdje će biti upućivani takođe oni koji iz inostranstva dolaze u grad – izjavio je on.

 

Gradonačelnik je podsjetio da je za sutra najavljena vanredna sjednica Skupštine grada, sa setom ekonomskih mjera za pomoć privrednicima. Još jednom je naglasio da se sutra nastavlja mjera zabrane kretanja petkom osobama mlađim od 65 godina.

 

Pored zatvaranja javnih prostora i izletišta, biće zatvoren još Kampus, Kastel i neki fudbalski tereni, odlučio je Gradski štab.

 

– Sve mjere koje je donio Grad na snazi su do ponedjeljka 13. aprila, razrađivaćemo u međuvrmenu oba scenarija: da ili uvođenje radikalnijih mjera ili postepeno i kontrolisano otvaranje koji će se omogućiti onda kada krenemo u opadanje broja zaraženih – izjavio je Radojičić. Istakao je da se može očekivati veći priliv građana iz inostranstva s obzirom na dolazak vaskršnjih praznika, ali da će svi oni koji dođu obaveznih 14 dana provesti u karantinu.

 

– Pozivam građane još jednom da ekonomsku i socijalnu situaciju ne pogoršavamo, da se pridržavaju mjera i budu disciplinovani kako bismo došli u situaciju da idemo polako sa popuštanjem mjera i u ekonomski oporavak – zaključio je Radojičić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *