Jedan radnik UKC RS na respiratoru, ostali dobrog zdravstvenog stanja

Društvo

Od početka pandemije novog korona virusa u Univerzitetskom kliničkom centru RS zaraženo je 13 zaposlenih.

 

Riječ je o šest doktora, tri medicinska tehničara, dva pomoćna radnika, jednom nosaču i jednom portiru, a svi su su zaraženi izvan kruga bolnice, potvrdili su za Srpskainfo u UKC RS.

 

– Jedan je priključen na mehaničku ventilaciju, dok su ostali zaraženi dobrog zdravstvenog stanja i nemaju evidentnih tegoba uzrokovanih novim korona virusom – naglašavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi i podsjećaju da je rukovodstvo UKC, nedugo nakon pojave prvog slučaja u regionu i to još dok se virus nije pojavio u Srpskoj, donijelo niz preventivnih mjera koje su doprinijele da se novi korona virus ne prenese u srce zdravstvenog sistema RS.

 

– One su podrazumijevale zabranu posjeta ležećim pacijentima, organizaciju Klinike za infektivne bolesti Covid 19 odjeljenje i mnoge druge mjere. Cijela Klinika za infektivne bolesti UKC RS organizovana je da u slučaju pojave novog korona virusa primi pacijente zaražene ovim novim virusom. To se i desilo 5. marta – kažu u UKC.

 

Nedugo nakon pojave prvog slučaja na svim ulazima u UKC RS postavljeni su trijažni punkovi koji su služili za preglede pacijenata i uzimanje anamneze te upućivanje pacijenata u adekvatna odjeljenja.

 

– Svi hladni slučajevi su odgođeni do daljeg, dok se hitni slučajevi rade odmah. Ta mjera je spriječila da virusom budu zaraženi pacijenti u Centralnom medicinskom bloku UKC RS i pacijenti koji imaju udružena oboljenja, jer visok procenat smrtnosti pacijenata pozitivnih na Covid-19 je upravo kod rizičnih pacijenata sa brojnim komorbiditetima. Sve ove mjere su doprinijele da zdravstveni sistem u Srpskoj izbjegne italijanski ili španski scenario – naglašavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Objašnjavaju da bi širenje zaraze među zdravstvenim radnicima imalo za posljedicu kolaps zdravstvenog sistema kakav smo vidjeli u Italiji i drugim puno bogatijim zemljama.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *